Artikel top billede

Prosa: PET's overvågning af os helt uforståelig

PET vurderede i begyndelsen af 1980'erne it-fagforeningen Prosa som en decideret sikkerhedsrisiko og en "afgørende magtfaktor i samfundet." Prosa forstår slet ikke frygten.

Fagforeningen Prosa var ifølge PET-kommissionens beretning en magtfaktor, som kunne true Danmark. Det står at læse i et lille afsnit af kommissionens beretning om PET's overvågning af det danske arbejdsmarked fra 1945-1989.

Blandt andet en strejke på Kommunedata i 1984 var med til at give Politiets Efterretningstjeneste, PET, et indtryk af, at it-fagforeningen Prosa var en magtfaktor i samfundet.

Den vurdering sammenholdt med, at en PET-medarbejder, der i bedste spionstil besøgte Prosas lokaler, vurderede, at ledelsen sympatiserede med venstrefløjen og især Venstresocialisterne, VS, på den yderste venstrefløj.

Prosa var en sikkerhedsrisiko

PET betragtede på det tidspunkt Prosa som en decideret sikkerhedsrisiko, fordi foreningens medlemmer gennem arbejdsnedlæggelser kunne lamme dataområdet i Danmark. Samtidig vurderede efterretningstjenesten, at Prosa ville være i stand til at få indsigt i oplysninger i det offentlige.

I PET-kommissionens afsnit om Prosa hedder det blandt andet, "en enkelt fagforening kom i 1980'erne under mistanke for at udgøre en egentlig sikkerhedsrisiko," og senere, at "udarbejdelsen af en trusselsvurdering og vicepolitimesterens kommentar tyder på, at PET så med stor alvor på Prosas aktiviteter.

En konkret mistanke mod Prosa knyttede sig til en række kurser på Tidens Højskole, som var ejet af Sømændenes Forbund, hvis formand åbent havde udtalt, skolen skulle bruges til politisk skoling.

I den forbindelse vurderede PET, at skolens forstander ville forsøge at få oplysninger om politiets registre gennem de Prosa-medlemmer, blandt andet fra Datacentralen, som kom på kursus på skolen.

Da tjenesten fik oplysninger om, at den daglige leder på Tidens Højskole angiveligt havde haft adgang til oplysninger fra Politiets Motorregister, førte mistanken til, at PET indhentede en liste over de 550 ansatte ved Datacentralen og tog initiativer, der skulle forhindre at it-medarbjedere kunne misbruge deres adgang til politiets registre.

Uforståelig overvågning

Niels Bertelsen, som i dag er formand for Prosa, begyndte som fagligt aktiv i fagforeningen tilbage i 1984. Og han har kun hovedrysten til overs for PET's overvågning af fagforeningen.

"Jeg kan i bagklogskabens ulideligt klare lys ikke genkende noget billede af den karakter, som PET fremstiller," siger Niels Bertelsen.

Han mener, at PET's registrering og overvågning af Prosa bunder i en almindelig paranoia i den periode. Og desuden tror han, at PET ikke forstod sig på it-systemer og på, hvad it-folkene egentlig kunne.

"Det er en kombination af, at der var nogle, som var aktive i Prosa, som også var aktive i DKP, Socialistisk arbejderparti og VS, og at edb var lidt uforsteåligt, samtidig med at systemerne rummede data af vital karakter. Så har man kogt det sammen til et billede, som slet ikke stemte med virkeligheden," siger Niels Bertelsen.

Han er fuldstændig uforstående over for PET's overvågning, og mener, at efterretningstjenestens ressourcer kunne have været anvendt bedre andre steder.

"Vi gjorde ikke noget ekstraordinært, så jeg forstår det ikke rigtig," konstaterer han.

Samme holdning møder man hos Niels Bertelsens forgænger på formandsposten, Peter Ussing. Han sad i hovedbestyrelsen under hele den årrække, hvor PET har registreret og overvåget Prosa. Samtidig har han arbejdet på Datacentralen og dermed været en af dem, hvis navn er blevet udleveret til PET.

"Jeg har ingen anelse om, hvad det var, de mente, de skulle overvåge," siger Peter Ussing, som mener, at alle de aktiviteter, der beskrives i PET-kommisionens beretning, vedrører lovlig fagforeningsaktivtet.

"Der står, at det er en risiko, at vi kan etablere en konflikt, men det er jo fuldt ud lovligt i Danmark," siger den tidligere formand.

Han konstaterer også, at PET-kommissionen har lavet en fejl, da der står, at PET fik udleveret en liste over de 550 ansatte i Datacentralen omkring 1988. På det tidpunkt mener Peter Ussing, at der snarere var 1500 ansatte i den statslige datacentral på det tidspunkt. Men de 550 ansatte svarer omtrent til antallet af Prosa-medlemmer på Datacentralen.

Peter Ussing ville gerne se de notater fra PET, som ligger til grund for kommissionsberetningen.

"Jeg er ret nysgerrig for at se det notat, for jeg har ikke set noget på de to sider i beretningen, som jeg har læst, der berettiger det her," siger Peter Ussing.

Skyder igen

Peter Ussing mener ligesom den nuværende formand, at politiet ikke har haft tilstrækkelig indsigt i it-systemer, og derfor måske har overdrevet risikoen.

"Dengang var det jo også kun et mindretal af faget. Så ikke engang, hvis vi havde haft lyst, havde vi kunnet gøre det, de skriver med at lamme dataområdet. Og det var der ikke nogen, der havde lyst til," understreger Peter Ussing.

Den nuværende formand Niels Bertelsen mener, at PET har skudt helt ved siden af med overvågningen af Prosa. Og han kan ikke lade være med afslutningsvis at rette skytset den anden vej.

"Det er sjældent, man hører om it-folk, som misbruger deres adgang til data. Man kan til gengæld jævnligt læse om politifolk, som uretsmæssigt har været inde og se på data," lyder det fra Niels Bertelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere