Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Tele-direktør kender ikke til ulovlige logningsdata

Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien i Danmark, svarer for sig i sagen om de gamle logningsdata, der er udleveret, selvom de burde være slettet.

En afrapportering fra Justitsministeriet om politiets brug af logningsbekendtgørelsen viser, at politiet i 37 tilfælde har fået udleveret logningsdata, som er ældre end de 12 måneder, som tidligere justitsminister Lene Espersen (K) har slået fast som maksimum.

Eksperter i privatlivsbeskyttelse og overvågning har efterfølgende kritiseret teleselskaberne for udleveringen, som de ser som et retssikkerhedsmæssigt problem og derfor finder henholdsvis uheldigt og ulovligt.

Senest er også Datatilsynet gået ind i sagen om de gemte logningsdata for at afkræve justitsministeriet en forklaring.

Nu er spørgerunden nået til Ib Tolstrup, som er direktør for telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Ib Tolstrup, hvordan forklarer du, at der i 37 tilfælde er udleveret data, som er over 12 måneder gamle?

"I modsætning til de såkaldte eksperter, som har udtalt sig om sagerne, er jeg ikke i stand til at forklare det uden at kende nærmere til sagerne. Og jeg kender ikke de pågældende sager.

Jeg kan gisne om, at det kan dreje sig om regningsdata, som skal gemmes i op til fem år, eller der kan være tale om igangværende sager, fordi der er sager, som lige har passeret de 12 måneder."

Hvorfor udleverer teleindustrien data, som er ældre end de tilladte 12 måneder?

"Jeg har ikke noget specifik kendskab til det. Jeg henviser til spørgsmål nummer et."

To eksperter kalder udleveringen ulovlig. Hvad siger teleindustrien til det?

"Jeg henviser til spørgsmål nummer et."

I hvor høj grad skyldes udleveringen pres fra politiets side?

"Jeg kender ikke til pres fra politiet. Men det er klart, at initiativet er kommet fra politiet. Selskaberne aftjener værnepligt ved at kunne logge og derefter udlevere på dommerkendelse."

Hvis teleindustrien ikke selv kan overholde reglerne, hvem skal så hjælpe jer med det?

"Vi mener absolut, at vi kan overholde reglerne. Vi har i branchen arbejdet rigtig meget med tilblivelsen af lov og bekendtgørelsen, og vi har efterfølgende gjort et stort branchearbejde for sammen at tolke bekendtgørelsen, således at den kan opfyldes til samfundets bedste."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere