En afrapportering fra Justitsministeriet om politiets brug af logningsbekendtgørelsen viser, at politiet i 37 tilfælde har fået udleveret logningsdata, som er ældre end de 12 måneder, som tidligere justitsminister Lene Espersen (K) har slået fast som maksimum.
Eksperter i privatlivsbeskyttelse og overvågning har efterfølgende kritiseret teleselskaberne for udleveringen, som de ser som et retssikkerhedsmæssigt problem og derfor finder henholdsvis uheldigt og ulovligt.
Senest er også Datatilsynet gået ind i sagen om de gemte logningsdata for at afkræve justitsministeriet en forklaring.
Nu er spørgerunden nået til Ib Tolstrup, som er direktør for telebranchens interesseorganisation Telekommunikationsindustrien i Danmark.
Ib Tolstrup, hvordan forklarer du, at der i 37 tilfælde er udleveret data, som er over 12 måneder gamle?
"I modsætning til de såkaldte eksperter, som har udtalt sig om sagerne, er jeg ikke i stand til at forklare det uden at kende nærmere til sagerne. Og jeg kender ikke de pågældende sager.
Jeg kan gisne om, at det kan dreje sig om regningsdata, som skal gemmes i op til fem år, eller der kan være tale om igangværende sager, fordi der er sager, som lige har passeret de 12 måneder."
Hvorfor udleverer teleindustrien data, som er ældre end de tilladte 12 måneder?
"Jeg har ikke noget specifik kendskab til det. Jeg henviser til spørgsmål nummer et."
To eksperter kalder udleveringen ulovlig. Hvad siger teleindustrien til det?
"Jeg henviser til spørgsmål nummer et."
I hvor høj grad skyldes udleveringen pres fra politiets side?
"Jeg kender ikke til pres fra politiet. Men det er klart, at initiativet er kommet fra politiet. Selskaberne aftjener værnepligt ved at kunne logge og derefter udlevere på dommerkendelse."
Hvis teleindustrien ikke selv kan overholde reglerne, hvem skal så hjælpe jer med det?
"Vi mener absolut, at vi kan overholde reglerne. Vi har i branchen arbejdet rigtig meget med tilblivelsen af lov og bekendtgørelsen, og vi har efterfølgende gjort et stort branchearbejde for sammen at tolke bekendtgørelsen, således at den kan opfyldes til samfundets bedste."