Nu er der faldet endnu et knytnæveslag i det juridiske slagsmål efter statens milliardordre hos Motorola om ét samlet radionetværk baseret på Tetra-teknologien til Danmarks mange offentlige og private beredskabstjenester - frem for alt politi, brandvæsen og ambulancer.
Motorola vandt i 2007 udbuddet i skarp konkurrence med et konsortium af selskaber anført af den sønderjyske telemillionær Hans Damm, der grundlagde sin formue på at udvikle protokoller til det analoge mobilsystem NMT, og hans selskab Damm Cellular Systems.
Mandagens lige højre kom fra Østre Landsret, der gav Økonomistyrelsen medhold i et sagsanlæg mod Klagenævnet for Udbud. Klagenævnet havde givet Hans Damm medhold i en klage over Tetra-sagen.
Staten aflivede Tetra-selskab
Da Motorola vandt udbuddet, var det nemlig den anden af to massive mavepustere fra staten, der tilsammen fjernede ethvert kundegrundlag fra det Tetra-netværk, som Hans Damm havde investeret store summer i.
Først vedtog Folketinget, at alle danske beredskabstjenester skulle tvinges til at bruge samme leverandør - politikerne affejede derved statens tidligere forsikringer om det modsatte. Dernæst vandt Motorola som sagt Økonomistyrelsens udbud om at levere nettet.
Dermed stod Hans Damm reelt tilbage med et værdiløst Tetra-net og en værdiløs licens, så han få måneder efter udbuddet måtte dreje nøglen om på selskabet TetraStar, der skulle have været operatør af hans net.
"Det har været et dyrt eksperiment. Jeg har ikke det nøjagtige tal, men det løber nok op i en 60 til 70 millioner kroner," sagde Hans Damm dengang til Computerworld.
Erstatningssag mod staten
Men samtidig indledte han det juridiske slagsmål om forløbet, som han mente ikke var foregået fair og på lige vilkår.
Dels anlagde Hans Damms selskab erstatningssag mod staten, dels klagede han over Økonomistyrelsen i Klagenævnet for Udbud, som gav ham medhold i, at Økonomistyrelsen havde handlet ulovligt. Klagenævnet annullerede ikke tildelingen af ordren til Motorola, men afgørelsen gav alligevel Hans Damm skyts til en sin erstatningssag, der ventes at komme for retten næste år.
Men Økonomistyrelsen reagerede med at lægge sag an mod Klagenævnet for Udbud, fordi styrelsen mente, at nævnet havde begået fejl i sin behandling af Hans Damms klage. Det er denne sag, der nu er faldet ud til Økonomistyrelsens fordel, hvorved en del af klagenævnets afgørelse er dømt ugyldig.
Hans Damms advokat, Niels Christian Ellegaard, meddeler i en mail til Computerworld, at han forventer, at klagenævnet enten anker sagen til Højesteret eller udelukkende genbehandler den lille del af klagesagen, som Østre Landsret har dømt ugyldig.
Klagenævnet for Udbud oplyser til Computerworld, at det endnu ikke har taget stilling til, hvordan det vil reagere på dommen.