Og nu melder et af verdens største it-firmaer sig også på banen. Ganske vist på en lidt utraditionel facon.
Når IBM's schweiziske forskningsafdeling ved Zürich-søen til næste år tager supercomputeren Aquasar i brug, vil maskinen, der kan levere op til 10 teraflops, nemlig som den første nogensinde blive nedkølet af 60 grader varmt vand.
Varmt vand skal holde processor kold
IBM's forskere har i samarbejde med det lokale universitet, ETH Zürich, fundet ud af, at det er tilstrækkeligt til at holde chippens arbejdstemperatur under de maksimalt tilladte 85 grader.
Den nye kølingsteknologi gør det muligt at genbruge det chip-opvarmede vand i andre sammenhænge, forklarer en af forskerne bag, Dr. Bruno Michel fra IBM.
"Varme er en fornødenhed, som vi er dybt afhængige af og betaler i dyre domme for hver dag. Hvis vi fanger og transporterer overskudsvarmen fra de aktive komponenter i computersystemet effektivt nok, kan vi genbruge den som en ressource," siger Dr. Bruno Michel om ideen bag.
Varmeveksler udnytter vandet
Konkret fungerer det varme kølesystem ved, at omtrent 10 liter vand fylder kølerørene med en gennemstrømnings-hastighed på 30 liter i minuttet.
Afkølingen sker i et aflukket kredsløb, hvor kølevandet konstant opvarmes yderligere af chippene, inden varmeenergien tappes for dernæst igen at blive nedkølet i en varmeveksler, så det kan tage endnu en runde i nedkølings-kredsløbet.
IBM er imidlertid ikke ene om at være klima-ivrige. På den front er der generelt lagt op til en varm sommer i it-branchens tungere luftlag.
Tidligere har nemlig også storage-producenterne meddelt, at datacentre er områder, der faktisk ikke behøver at være isnende kolde for at fungere optimalt.