Indhold
Hollywoods digitale filmproducenter er begyndt at kigge over skuldrene på atomfysikerne. Og specielt deres supercomputere.
Ikke fordi Hollywood's filmselskaber vil bestråle filmpirater, men supercomputerglæden skyldes i stedet mulighederne for at kunne animere filmstatister.
Det sker allerede i dag, hvor store gruppescener i film som Ringenes Herrer og Gladiator er fyldt med digitale statister.
Men disse personmængder ses alle på afstand, da computerkraften, som skal til at skabe og animere disse figurer er så stor, at der ikke kan vises nærbilleder af computerfigurerne.
Almindelige mennesker er problemet
Det håber filmproducenter, som Threshold Digital Research Labs bliver muligt med supercomputere som Blue Gene, der bliver bygget til Lawrence Livermore National Labs, der forsker i atomvåben.
? Det svære er et rum fuldt af almindelige mennesker. Det er en rigtig udfordring. Vi kan lave figurer som Gollum uden problemer. Det kan alle. Vi kan danne dinosaurer dagen lang.
Modellering af mennesker, er det store problem, fordi vil alle ved, hvordan et menneske ser ud og bevæger sig, og derfor er det ekstra kritisk at få denne modellering gjort korrekt, og det kræver virkelig computerkraft, siger George Johnsen, der er teknisk direktør i Threshold Digital Research Labs.
200 gigaflops
Men han kommer til at vente minimum et år inden, at IBM får bygget deres 100 millioner dollar, 200 gigaflops Blue Gene supercomputer færdig. Den kommer til at indeholde 65.000 beregningsmoduler, der alle består af en specialversion af IBM's Power-processor.
Disse 700 megaherz processorer har fået indbygget ekstra administrationsfunktioner som memory og I/O direkte på chippen. Denne er bygget på IBM's low power-udgave af Power-processoren.
Dermed forventer IBM at effektforbruget for Blue Gene bliver omkring 1,5 megawatt. Det er en tredjedel af forbruget for tilsvarende systemer, og det betyder en besparelse i elforbrug på tre millioner dollar om året. Hertil komme besparelser i køleanlæg og maskinstue-indretning.