Artikel top billede

SF: EU skal også have åbne standarder

Europaparlamentsvalg 2009: Margrete Auken vil have EU til at forpligte sig til brug af åbne standarder. Socialistisk Folkeparti vil også arbejde for et samlet system for ophavsret i Europa.

Åbne standarder og brug af open source skal være reglen og ikke undtagelsen i EU og de 25 medlemslande. Det er en af målsætningerne for SF's spidskandidat til Europaparlamentsvalget 7. juni, Margrete Auken.

Den erfarne SF'er, som har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004, mener, at EU på flere områder bør gøre en forskel i it-politikken.

"Europaparlamentet kan presse kommissionen til at fremsætte et forslag a la B 103. Det ville være en rigtig god idé. Så vi får vedtaget fælles åbne standarder for hele EU," lyder det fra Margrete Auken med henvisning til den danske beslutning om at bruge åbne standarder i det offentlige, B 103.

Et synspunkt som ifølge SF'eren er i tråd med hendes tidligere arbejde i parlamentet, hvor hun blandt andet har kæmpet mod en stor aftale om softwarepatenter, som hun mente ville hæmme konkurrencen og den frie innovation.

Fælles ophavsret

SF nævner også i sit it-politiske program, at partiet gerne vil have et bedre fælles udgangspunkt, når det gælder ophavsretsregler i Europa.

Margrete Auken peger på, at der er store fordele for alle parter i regler, der er lettere at håndtere.

"Jeg håber kulturbranchen (ophavsretsorganisationerne, red.) vil samarbejde om fælles forvaltning af licenser og royalties. Det er et område, hvor fælles EU-aftaler ville være en fordel. Men meget gerne efter en aftalemodel som den danske," siger Margrete Auken, som peger på, at rettighedshaverne og deres organisationer har et ansvar for at bidrage til en løsning af problemerne.

"Branchen må gøre, hvad den kan for at få mere lovligt kreativt online indhold på nettet. Den må ikke sidde på hænderne og forvente at politikere, politi og domstole bekæmper ophavsrettigheds-krænkelserne," siger spidskandidaten.

Væk med forbehold

Margrete Auken frygter, at Danmark kan blive ladt tilbage, hvis Lissabon-traktaten gennemføres, og Danmark stadig har det retslige forbehold. Det kan spille ind i forhold til Danmarks muligheder for at opklare kriminalitet, der krydser grænserne, som meget it-kriminalitet gør.

"EU skal samarbejde om bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet som kvindehandel, narko- og våbensmugling. Vi skal sætte benhårdt ind over for de kyniske bagmænd," siger Margrete Auken.

Hun mener, at der kun er en vej for Danmark at gå.

"Når Lisabon-traktaten træder i kræft, så bliver det retslige samarbejde overnationalt, hvilket vil sige, at Danmark ryger ud af Europol og det fælles politisamarbejde. Derfor skal vi hurtigst muligt have afskaffet retsforbeholdet."

SF-kandidaten peger desuden på, at hun mener, at EU skal sætte nogle høje krav og målsætninger for medlemslandene på bredbåndsområdet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere