Virksomheder, der har fået tilført venturekapital, står for fem procent af nettotilvæksten i den samlede beskæftigelse, selvom den samlede beskæftigelse i de virksomheder kun udgør omkring en procent.
Det viser Vækstfondens analyse, "Venturekapital skaber vækst," som blev offentliggjort på Vækstfondens årsmøde i forrige uge.
Analysen viser, at venturefinansierede virksomheders andel af væksten i beskæftigelse, eksport og omsætning, er væsentligt større end gennemsnittet i den private sektor.
Venturefinansierede virksomheder skabte 8.000 arbejdspladser i perioden 2005-2008, og antallet af ansatte er nu oppe på 24.000 i alt.
Det svarer til en årlig vækst på 15 procent, hvor den private sektor generelt har haft en årlig vækst på 3,2 procent.
"Venturefinansierede virksomheder viser, at de kan spille en hovedrolle i at få trukket økonomien ud af den nuværende krise. Generelt vokser venturefinansierede virksomheder hurtigere, skaber flere arbejdspladser og har en meget høj eksportandel," udtaler vicedirektør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard.
For 17 milliarder kroner eksport
Mellem 2005 og 2008 har virksomheder med venturepenge på kontoen skabt fire procent af den samlede omsætningsfremgang. Det er en årlig omsætning på 29 milliarder kroner.
Den årlige stigning er dermed på 21 procent mod 7,2 procent i den private sektor generelt. Halvdelen af den omsætning, der skabes i de venturefinansierede virksomheder, stammer fra eksport. Siden 2005 er eksporten i venturevirksomhederne steget med 25 procent om året, og udgjorde 17 milliarder kroner sidste år.
Analysen, der er foretaget blandt cirka 600 venturefinansierede virksomheder, viser desuden, at otte ud af ti af de virksomheder, der på et tidspunkt har modtaget venturekapital, introducerer helt nye produkter på markedet.
"Dermed er de med til at skabe den dynamik, der er nødvendig, hvis dansk erhvervsliv skal indtage en global vinderrolle," mener Rolf Kjærgaard.
Tæt på Barcelona-mål
Venturefinansierede virksomheder investerede 3,7 milliarder kroner i forskning og udvikling i 2008. Det bidrag løfter Danmarks investeringer i forskning og udvikling i forhold til BNP med 0,2 procentpoint.
Virksomhederne forventer at fordoble forsknings- og udviklingsaktiviteterne frem mod 2012, hvilket øger chancerne for at, at Danmark kommer op på Barcelona-målsætningen om, at tre procent af BNP skal anvendes til forskning og udvikling, forklarer Vækstfondens vicedirektør.
Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har investeret i 3.500 danske virksomheder for et samlet beløb på 6,5 milliarder kroner.
Der er lige nu 584 aktive danske virksomheder i Vækstfondens investeringsportefølje. Godt 13 procent, eller 78 af dem, er it-virksomheder. Tidligere er 24 it-virksomheder med Vækstfond-penge i ryggen, solgt eller afsluttet med et positivt afkast, heriblandt SAP-udvikleren Omada, ZYB og AudioAsics.