IBM Danmark kom ud af regnskabsåret 2008 med et rekordtab på mere end 300 millioner kroner.
IBM Danmark har i fire år i træk alene leveret store underskud. I alt har selskabet tabt 613 millioner kroner i de seneste fire regnskabsår. Lars Mikkelgaard-Jensen har stået i spidsen for selskabet i alle disse år.
Efter det store underskud forventer han nu, at selskabet er på rette kurs med gode muligheder i det nuværende noget dystre finansielle klima.
Lars Mikkelgaard-Jensen har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview med Computerworld, og derfor er spørgsmålene blevet stillet og besvaret per e-mail.
Lars Mikkelgaard-Jensen. IBM's omsætning er i 2008 gået 400 millioner kroner tilbage i forhold til 2007. Hvordan kan IBM betragte et omsætningsfald på 400 millioner kroner som acceptabelt?
"Vi kan selvfølgelig ikke være glade for resultatet, som svarer til en omsætnings-nedgang på fire procent for vores samlede forretning.
For tredje og fjerde kvartal oplevede vi, ligesom alle andre, en nedgang i aktivitetsniveau i markedet. Samtidig har en række af de sektorer, hvor vi får en stor del af vores forretning - herunder finanssektoren og distributionssektoren - været særligt hårdt ramt af den globale krise. Derfor vurderer vi, at resultatet under de givne markeds-omstændigheder er acceptabelt."
IBM Danmark har haft underskud hvert år siden 2005 på 613 millioner kroner. Hvor mange flere underskud har du 'råd' til at levere, hvis du fortsat skal beholde corporates (det amerikanske moderselskab, red.) tillid?
"IBM har investeret massivt i Danmark. Der er foretaget adskillige meget store opkøb af virksomheder i Danmark, og samtidig har vi også investeret kraftigt i vores datacentre, der drifter nogle af de største virksomheders it-infrastruktur herhjemme.
Disse investeringer og opkøb er en del af IBM's globale strategi og har således et forretningspotentiale, der går videre end den danske forretning.
Jeg er helt overbevist om, at det har været en meget fornuftig disposition - også selv om vi i Danmark havde et dårligere år, end vi havde ønsket os i 2008."
Har du råd til at levere flere underskud, eller er det påtvunget med overskud fra indeværende år?
"Jeg forventer ikke en gentagelse af 2008. De resultater, vi havde i årene før, har været som forventet set i lyset af de forventninger, vi satte os selv i forbindelse med opkøbene (af Mærsk Data og Dmdata, red.). Jeg forventer at være tilbage på den planlagte rute nu."
IBM har skåret i medarbejder-antallet i Danmark med næsten 700 sidste år. Vil den udvikling fortsætte, og med hvor mange skal medarbejderstaben nedbringes i år?
"Vi er en stor organisation og har i et normalt år en til- og afgang på adskillige hundrede medarbejdere.
I 2008 valgte vi at lægge en meget stram politik for nyansættelser for at sikre en løbende tilpasning til vores kunders ønske om at drage nytte af vores globale kompetencer samt - i anden halvdel af 2008 - også på grund af den usikkerhed, som finanskrisen medførte for dansk økonomi.
Indtil videre er organisationen blevet tilpasset uden afskedigelser - og det glæder mig, at det har været muligt at gøre det på den måde.
Vi kommenterer ikke på udsigterne for 2009, men alle i IBM arbejder hårdt på at imødegå de udfordringer, som det eksisterende erhvervsklima giver for alle i både vores og mange andre brancher."
Vil denne stramme politik for nyansættelser fortsætte i 2009? Hvor mange stillinger, venter du, skal skæres væk i 2009?
"IBM forbeholder sig altid retten til at justere medarbejderstyrken efter markedets behov. Som sagt er vi lykkedes med at justere gennem naturlig afgang, og skulle der opstå behov for yderligere justering, håber jeg, at vi kan fortsætte i det spor."
Hvornår begynder IBM Danmark at tjene penge igen?
Som sagt - vi kommenterer ikke på udsigterne for 2009, men markedet stiller ganske andre krav og har andre fokusområder end for et år siden, og vi har i IBM en forretningsmodel med serviceydelser og hardware- og software-produkter, der giver os gode muligheder i det svære erhvervsklima, som vi befinder os i.
Hvornår vil IBM Danmark igen begynde at levere overskud?
"Vi kommenterer af princip ikke på udsigterne for fremtiden lokalt."