Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær (Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Sikkerhedsfolk: Muligt hul i digitale afgangsprøver

Et potentielt sikkerhedshul i folkeskolens elektroniske afgangsprøver gør det muligt at snyde til eksamen. Det kræver ikke andet udstyr end en browser.

Når folkeskolernes afgangsklasser i dag og i morgen skal eksamineres i naturfagene biologi og geografi, er der en risiko for, at eksaminanderne snyder med besvarelserne.

Der er nemlig konstateret sikkerhedshuller i netudgaverne af folkeskolens elektroniske afgangsprøver. Huller, der er meget nemme at udnytte.

Der er en gruppe københavnske it-entusiaster, der kalder sig Hacklab, som har gjort opmærksom på, at det er muligt at snyde med opgaverne.

Opdagelsens rigtighed bliver bekræftet af et etableret sikkerhedsfirma.

Hvis originalprøverne er identiske med de øvelses-eksempler, der er tilgængelige via nettet, vurderer en sikkerhedsekspert således, at risikoen for snyd er overhængende.

"Jeg antager, at det, der i øjeblikket er tilgængeligt via nettet, er det samme som det, der anvendes under selve eksaminationen," sger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

Med den vurdering i baghovedet er hans konklusion, at det er hovedrystende.

"Der er flere fejl, der springer så meget i øjnene, at det er helt tydeligt, at man kan snyde. Det er ingen validering af det input, som gives, og derfor er der på flere af spørgsmålene åbenlys mulighed for at snyde," siger Peter Kruse.

"Faktisk kan man også snyde med sin identitet, hvis man ønsker det," siger han.

Snyd er bortvisningsgrund

Systemet, som eleverne skal bruge til deres prøve, er offentligt tilgængeligt i nogle demonstrationsudgaver.

Ifølge Hacklab kan man selv afprøve snydekoden på den offentlige demonstrationstest for afgangsprøven.

Hacklab kan dog ikke give en garanti for, at den endelige udgave af afgangsprøven er identisk med demonstrationsudgaven.

"Vi er ved at undersøge, om det kan lade sig gøre at hacke sig ind på de prøver, som kører lige nu," siger Tine Bak, kontorchef i Skolestyrelsen.

"Men det er stadig forbudt at snyde. Vi overvåger prøverne, og bliver man taget i snyd, er det bortvisningsgrund, siger hun.

Cowi, der står bag eksamensmodulet, har ikke ønsket at svare på vores henvendelser før efter klokken 13, når dagens prøver afsluttes.

Snyd via browseren

Problemet er ifølge Hacklab den bagvedliggende kode.

Da brugerindtastede data bliver valideret på en uhensigtsmæssig måde, er det muligt for eleverne at snyde sig igennem spørgsmålene, fortæller de i en pressemeddelelse.

De dele af systemet, der kontrollerer svarene, udnytter nemlig elevens egen computer for at fungere, hvilket gør det nemt at snyde med kommunikation mellem elevens computer og den bagvedliggende server.

Ud over dette er koden lagt til 'client-side input validation' hvilket betyder, at man via websidens kildekode kan se, hvordan man kan snyde systemet.

"Dette er tydeligvis et resultat af manglende viden om sikkerhed fra udviklernes side blandet med tidspresset fra en dårligt sat deadline - en af de største farer ved tidens digitaliseringsiver," lyder det fra Hacklab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere