Artikel top billede

Pernille Kræmmergaard skal som professor og leder af center for it-ledelse på Aalborg Universitet kvalificere debatten om it-ledelse. Foto: Lars Horn / Baghuset (Foto: Lars Horn / Baghuset / Lars Horn / Baghuset)

Ny Aalborg-professor vil efterligne MIT

Center for it-ledelse på Aalborg Universitet vil hente inspiration fra MIT's arbejde med anvendt it. Målet er at kvalificere debatten om it-ledelse.

Et nyt center på Aalborg Universitet vil forsøge at kvalificere debatten om it-ledelse.

Center for It-ledelse skal forsøge at gøre det navnkundige Massachusetts Institute of Technology (MIT) kunsten efter og skabe konkrete og brugbare resultater for private og offentlige virksomheder.

Sådan lyder den ambitiøse målsætning fra lederen af det nye center, Pernille Kræmmergaard.

På fredag holder Pernille Kræmmergaard sin tiltrædelsesforelæsning som professor i it-ledelse og i juni åbner det nye center for it-ledelse formelt.

Og ambitionerne er store i det nordjyske.

"Jeg forventer, at centret vil være med til at placere Aalborg Universitet som en central national samarbejdspartner omkring ledelse af IT, både i den offentlige og private sektor", siger Allan Næs Gjerding, der er dekan for det samfundsvidenskabelige fakultet, som centeret hører til.

Allerede i januar fik Pernille Kræmmergaard og centeret en bevilling på otte millioner kroner fra det strategiske forskningsråd, som skal bruges på et storstilet forskningsprojekt i digital service integration i danske kommuner gennem innovativ it-ledelse.

Hvis det nye center kan finde midlerne til det, er målsætningen at have 15 forskere tilknyttet i 2012 og udover forskning regner leder af centeret, Pernille Kræmmergaard med, at centeret kommer til at tilbyde en cand. it-uddannelse med fokus på ledelse. Samtidig vil der også være en masteruddannelse på centeret.

Centeret har nu otte ansatte og Pernille Kræmmergaard håber altså, at der i 2012 er 15 forskere tilknytttet.

"Men forskere hænger ikke på træerne," lyder det fra centerlederen.

Pernille Kræmmergaard fortæller, at målsætningen med centeret i Aalborg er, at skabe praktisk anvendelige resultater, og hun peger på det anerkendte MIT Center for Information Systems Research som inspirationskilde.

Kvalificeret debat

"Vidensmæssigt er vores ambitiion at komme med et kvalificeret bidrag i diskussionen," siger Pernille Kræmmergaard og forklarer:

"For eksempel når det gælder digitalisering af den offentlige sektor, der kan man læse, at på den ene side er systemerne for dårlige, og på den anden side er kommunerne ikke er dygtige nok. Et eller andet sted kunne det være interessant at undersøge det samspil, der er mellem de to ting."

Centeret på Aalborg Universitet vil arbejde med både offentlige og private organisationer og en af målsætningerne er et tæt samarbejde med virksomheder fra erhvervslivet og det offentlige.

It er ikke en lommeregner

Pernille Kræmmergaards tiltrædelsesforelæsning som professor på det nye center vil også kredse om it-ledelse i fremtiden. Og selv om centerlederen endnu ikke har lagt sidste hånd på forelæsningen, så vil hun godt løfte sløret for nogle af de pointer, som hun har tænkt sig at slå på i forelæsningen.

"Der er tre skarpe scenarier i fremtiden: Nogle siger, at vi i it-afdelingen bliver ren drift. Andre siger outsourcing bliver det centrale, og at kompetencerne skal være derefter, siger Pernille Kræmmergaard. Den tredje mulighed kræver også en vis forandring af it-afdelingen.

"En tredje mulighed er, at it-organisationen bliver central i forretningsudviklingen, fordi der er en forståelse af mange tværgående processer i it-afdelingen. Så kan man diskutere om det skal hedde en it-afdeling eller forretningsudviklingsafdeling," siger Pernille Kræmmergaard.

Umiddelbart vil hun ikke pege på, hvilken vej hun vil anbefale at gå. For hun har ikke den akademinske dokumentation ved hånden. Men alligevel vover hun et bud på, hvad hun mener it-lederne ikke skal gøre.

"Hvis man gør it-afdelingen til ren drift så bliver it en lommeregner, og så får man ikke udnyttet det tilstrækkeligt," siger Pernille Kræmmergaard.

Tiltrædelsesforelæsningen for den nye professor finder sted på fredag på Aalborg Universitet, hvor Pernille Kræmmergaard vil tale om "It-ledelse - fortid, nutid og fremtid.".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere