Artikel top billede

IBM og Microsoft skændes om ny ODF-support

Nyt angreb i leverandør-krigen om dokumentformater tager udgangspunkt i Office 2007.

Computerworld News Service: I det sidste nye angreb i den efterhånden langvarige fejde om dokumentformater påstår IBM, at Microsofts Excel 2007 korrumperer felter og data i regneark skabt i OpenDocument-formatet.

Microsoft afviser alle anklager, og en markedsanalytiker siger da også, at diskussionen er skudt over målet, da brugerne af ODF-baserede suiter forholdsvis nemt kan løse problemerne selv.

Excel 2007 og andre dele af Office 2007 begyndte med udgivelsen af Office 2007 Service-pakke 2 i sidste uge at understøtte ODF-standarden.

Men ifølge en analyse offentliggjort på Rob Weirs personlige blog (chef ODF-arkitekt for IBM), så fjerner Excel "i al stilhed felter", når den indlæser regneark, der stammer fra andre ODF-programmer som for eksempel OpenOffice.org eller IBM's Lotus Symphony.

"Dette kan medføre små og store fejl og tab af data," skriver Rob Weir. Resultater, der er afhængige af dynamiske udregninger - som for eksempel datoen - kan blive forkerte.

Der sker på samme måde et datatab, når Excel 2007 forsøger at læse regneark, der er skabt i Microsoft Office 2003 ved hjælp af en Microsoft-sponsoreret plug-in eller en fra Sun Microsystems.

Når man til gengæld danner et regneark i Excel 2007, gemmer programmet formularer på ikke-standardiserede steder, fortæller Rob Weir. Det betyder, at andre regneark-programmer heller ikke kan læse data ordentligt.

Rob Weir mener, at Microsoft alene er ansvarlig for problemet.

"Graden af inkompetence, der skal til for at forklare SP2's elendige ODF-support, forbløffer mig totalt, og får mig til at tænke meget lidt venlige tanker," skriver Rob Weir.

Microsoft mener til gengæld, at fejlen skal findes i den sidste nye version af OpenOffice.org og Symphony, der skriver formularer ifølge ODF 1.2-specifikationen. Office 2007 seneste opdatering understøtter ODF 1.1, som også er en anerkendt standard. ODF 1.2 mangler stadig sin godkendelse fra den uvildige standardiseringsorganisation OASIS.

Når ODF 1.2 er "færdig, standardiseret og udgivet, vil vi se den som fremtidens vej til felt- interoperationalitet i ODF-regneark," skrev Doug Mahugh, som er øverste ansvarlig for interoperationalitet i Office, i et blogindlæg sidste tirsdag. "Men så langt er vi ikke kommet endnu."

En enkelt office-pakke kan være en løsning

I sin analyse komme Doug Mahugh frem til den stik modsatte konklusion: Excel 2007 viser faktisk resultatet af et regneark skabt i OpenOffice.org mere korrekt end Lotus Symphony gør.

Microsoft og IBM har efterhånden skændtes om dokumentformater i et halvt årti. Lige siden Microsoft først offentliggjorde planerne om at skabe et XML-baseret dokumentformat til Office 2007.

Som reaktion herpå, hjalp IBM til ved godkendelsen af ODF-standarden under forskellige, internationale standardiseringsorganisationer som ISO og OASIS i 2006.

Det førte til, at Microsoft to år senere skyndte sig at få godkendt sit eget dokumentformat, i dag kendt som Office Open XML (OOXML), ved de samme organisationer.

I stedet for at tage stilling i den spegede sag, skyder Guy Creese, som er analytiker hos Burton Group, skylden for problemerne med data-korrumpering i ODF på de folk, der skal stå for standardiseringer, og som, efter hans mening, ikke var strikse nok i definitionen af regnearks- formularer, da ODF blev godkendt første gang.

Det vil endelig ske med ODF 1.2, skriver Guy Creese, men i mellemtiden har andre, der understøtter ODF, som for eksempel Google Inc. og dets Google Docs fulgt i OpenOffice.org's fodspor. Måske er det meget naturligt, at Microsoft tøver med at følge med.

"Men konklusionen er, at ODF-interoperationalitet ikke findes endnu," erklærer han.

Under alle omstændigheder så kan virksomheder, der arbejder med ODF-dokumenter, langt hen ad vejen komme uden om problemerne.

"Den bedste strategi, hvis man vil undgå problemer, er at holde sig til en enkelt office-pakke," mener Guy Creese. På den måde vil der i de mindste ikke opstå de store problemer inden for virksomheden.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere