Artikel top billede

Red Herring 100-prisen er ikke nødvendigvis en genvej til at skaffe venturekapital, mener administrerende direktør i Nordic Venture Partners, Henrik Albertsen.

Venture-kapitalist: Red Herring-prisen er ligegyldig

Venturekapitalist, der har stået bag flere store exits, giver ikke meget for Red Herring-prisen. Han mener, det er uprofessionelt, hvis venturefolk baserer kapitaltilførsel på listen.

Nyd rampelyset, men tro ikke, at I har fået en fribillet til venturekapital.

Sådan kunne man opsummere venturekapitalisten Henrik Albertsens budskab til de danske virksomheder, der i sidste måned kom på den anerkendte Red Herring 100-liste over lovende it-virksomheder.

Han er administrerende direktør i venturefonden Nordic Venture Partners, der har stået bag flere store virksomhedssalg, de såkaldte exits.

Blandt de mest bemærkelsesværdige var salget af den lille Nørrebro-virksomhed ZYB til britiske Vodafone sidste år for 235 millioner kroner.

Red Herring hjælper dig ikke

Henrik Albertsen maner til besindighed, når det kommer til Red Herring-prisens betydning i venture-kredse.

"Det er glimrende at være på listen, ingen tvivl om det, men listen i sig selv hjælper desværre ikke," siger han.

"Listen gør ikke noget for tilførslen af venturekapital. Du sælger ikke, fordi du er på en liste. Venture i Europa er småt. Alle, der er til det event (Red Herring-prisen, red.), kender hinanden og ved, hvilke investeringer hinanden har. Om den ene eller anden kommer på Red Herring Top 100 gør ingen forskel," lyder det fra Henrik Albertsen.

"Vi laver vores egen vurdering. Det ville være farligt, hvis vi også synes, at noget er godt, bare fordi andre synes, det er godt. Derfor giver det ikke noget at være på den liste, men en lille rask konkurrence er altid sund og god," siger han.

Benhårde krav til håbefulde firmaer

Der er derimod helt andre og konkrete krav, han som venturekapitalist vil stille, hvis han skal smide penge efter iværksættere.

"Der skal være en spændende teknologi, men det, der er vigtigt er, at der er et marked for den. Det er altafgørende, at der er et kraftigt voksende marked, der bliver stort," siger han og uddyber sin pointe:

"Selvom der er et stort marked for biler, så er det et gammelt marked, så det vokser ikke rigtigt mere. De konkurrenter, der er de bedste i verden, er udpeget. Vinderne er kåret. Løbet er kørt," siger han.

"Hvis du skal bygge et spændende firma og skabe en masse værdi, så skal det helst være indenfor et nyt marked, fordi så kan du være en af dem, der bliver udpeget som vinderen i markedet," siger han.

Ha' en god idé - vi fikser resten

Henrik Albertsen påpeger, at hvis firmaet har den gode idé og en spændende teknologi, så kan venturefirmaet sagtens overtage derfra. Virksomhedssalg behøver ikke være iværksætternes kernekompetence.

"Du skal have et eller andet, der er så specielt, at alle ikke lige kan kopiere det. Resten er til at fikse," siger han.

"Vi må som venturekapitalister sørge for, vi får ansat de rette folk og får lavet den rette markedsstrategi. Jeg stoler ikke på, at entreprenøren i sig selv nødvendigvis kan lave en god forretningsplan, og det er jeg også ligeglad med. Det er det, vi får vores penge for," siger Henrik Albertsen.

Han forklarer, at det ikke er unormalt, at han som venturefond går ind og lukker selskaber, som entreprenøren selv troede var den gyldne idé.

"Det behøver ikke at være entreprenøren, der forstår den idé eller det marked. Det kan være os, der forstår den mulighed. Vi har investeret i nogle selskaber, der opererede inden for fem forskellige markedssegmenter og lukket fire af dem og satset en masse penge på et af dem, fordi det var der, pengene lå," siger han.

Fejlskud er en del af venture-gamet

Den danske venturekapitalist erkender dog, at selv med markedsstrategi og de rigtige folk kan det gå galt. Det er en del af spillet, siger han.

"I gennemsnit er der en hel del fejlskud. Vi investerer alle sammen i flere selskaber, end der bliver succesfulde," siger han.

Han advarer derfor også iværksætterne mod at sætte forventningerne for højt. Faste faktorer for værdiansættelse kan ikke bruges til meget, mener han. Slet ikke i en finanskrise.

"Du må aldrig gøre det til noget akademisk, for så tager du fejl. Så bygger du en model af verden, der ikke eksisterer. Exit-markedet er lukket halvt i. Det betyder ikke, at du ikke kan sælge. Det kan du godt, men der er længere mellem mulighederne," siger han.

Glem aldrig det vigtigste

Henrik Albertsen kommer derfor gerne med et råd til nystartede, håbefulde firmaer. Det handler om fokus, mener han.

"Det, det gælder om, er altid at koncentrere sig om én ting: at bygge en sund forretning. Vid hvem dine kunder er og vær sikker på, at de er glade. Et firma, hvor du ikke tænker på kunderne, er et firma, der dør," siger han.

Dit firma skal nok blive købt

Resten kommer af sig selv, mener han. Det bliver først farligt, hvis iværksætternes fokus skifter fra kunderne og over på mulighederne for et lukrativt salg.

"Hvis du bygger et rigtigt godt firma, så bliver det købt. Selskaber bliver købt, hvis de er gode, så koncentrer dig om at bygge et godt selskab, så sker resten af sig selv," siger han.

"Der er nogle, der hver dag i hele firmaets liv koncentrerer sig om, at det skal sælges. Vi bruger ikke bestyrelsesmøder på at diskutere, hvilket firma, der skal købe vores firma. Vi bruger dem til at bygge firmaerne op. Hvis nogen så banker på døren, så må vi finde ud af, om tiden er inde til et salg," siger Henrik Albertsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere