Et timelangt Dankort-nedbrud i går var med til at give frustrationer for såvel butiksansatte som kunder over hele landet. Fejlen er endnu ikke fundet, men i PBS arbejder teknikerne på fuld tryk med at få det primære system op at køre.
Dagligvarekæden Coop raser mod nedbruddet.
"Jeg synes, det er irriterende. Vi har godt nok en offline-løsning, der automatisk slår til, når Dankortet går ned, men det giver alligevel en masse ekstraarbejde for vores medarbejdere i butikken og vores medarbejdere i helpdesken," siger Lars Frahm, it-direktør i Coop.
"Det er simpelthen ikke godt nok, når der sker et så massivt nedbrud i Danmarks eneste elektroniske betalingssystem. Jeg er lidt uforstående over for, at PBS kan have så store driftsproblemer. Hvis vores interne it-systemer er nede i en time, så er der ikke varer i Brugsen næste dag, så det må bare ikke ske."
Hos konkurrenterne i Dansk Supermarked tager man situation med lidt mere sindsro.
"Det er ikke første gang, vi oplever nedbrud hos PBS, men vi har lært af håndtere det med offline-systemer. Det er nok heller ikke sidste gang, vi oplever tekniske problemer med systemerne, men ingen systemer er fejlfri," siger Erik Eisenberg, informationschef i Dansk Supermarked.
Ingen backup til backuppen
Men fejlen kan slå ned igen, og hvis den gør det samtidig med, at de primære systemer er nede, så er der ingen backupsystemer, der kan få landets dankortautomater op at køre igen. Dermed er Dankort-brugere i fare for at blive udelukket fra at købe ind både i den fysiske og virtuelle verden.
"Vi kører i øjeblikket forsat på backupsystemet. Teknikerne er i fuld gang med at analysere forløbet og finde ud af, hvad nedbruddet skyldes," siger Søren Winge, pressechef for PBS.
"Det primære fokus i øjeblikket er at sikre, at driften forbliver oppe. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvornår de primære systemer kommer op at køre."
Alternative måder at betale på
Men der er alternative måder at betale på, både i den fysiske og virtuelle verden.
På nettet er der flere alternative betalingsformer som den amerikanske internetbank Paypal, der ejes af eBay. En række danske netbutikker har også nødløsninger, der lagrer en onlineordre på et internt system, der så venter med at gennemføre betalingen, indtil PBS er oppe igen.
I den fysiske verden, er det også muligt at bruge en god gammeldags fluesmækker, hvis man stadig vil betale med Dankort.
Det er ikke første gang, at PBS er nede. I april 2008 krævede internetbutikkernes organisation, Foreningen for Distance- og Internethandel (FDIH), at regningen for nedbruddet skulle placeres hos PBS.