Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede Ikon

Krisen rammer den danske it-iværksætterbranche hårdt.

Pengekassen lukket for dansk innovation

It-innovatørerne oplever svære tider for tiden. Selvom bankernes og ventureselskabernes pengekassen ikke er smækket i, så er den kraftigt bevogtet af langt mere skeptiske dørmænd.

It-iværksætternes vej til bankernes og ventureselskabernes pengekasse er blevet noget længere og noget sværere, end før finanskrisen ramte.

Selvom innovation og kreativitet fra it-branchen er noget af det, regeringen mener, Danmark skal leve af i fremtiden, så bliver iværksættere kigget lidt mere i sømmene, når de søger om lån hos folk med kapital.

"Situationen er katastrofal for mange opstartsselskaber. De venturefonde, der har penge, bruger dem på at beskytte deres egne investeringer i stedet for at investere i nye forretninger," siger Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i ventureselskabet Seed Capital.

"De såkaldte 'business angels' (private investorer, red.) trækker i høj grad følehornene til sig, så det i dag er meget sværere for en opstartsvirksomhed at få både startkapital og kapital i det videre forløb. Der skal en kraftig vækstpakke til iværksætterbranchen, som det er sket i andre europæiske lande."

Ændrede forudsætninger

Men det er ikke fordi, at bankerne og ventureselskaberne ikke lytter til iværksætterne. Den risikovillige kapital er der stadig, men det er simpelthen bare sværere at få fat på den.

"Vi låner stadigvæk penge ud, men markeds-forudsætningerne har ændret sig. Opstarts-virksomhederne har også ændrede forudsætninger med hensyn til omsætningspotentiale, og det påvirker klart, om de kan betale eventuelle lån tilbage," siger Tomas Michael Jensen, leder af bevillingsfunktionen i kreditafdelingen hos Jyske Bank.

I landets største bank, Danske Bank, er situationen den samme.

"Det er klart, at erhvervsklimaet herhjemme er vanskeligere i dag. Det er sværere for både bestående firmaer og for nye opstartsvirksomheder at rejse kapital i dag på grund af konjunkturene," siger Henrik Frederiksen, underdirektør i Danske Bank og chef for erhvervsforretning.

"Vi vil i Danske Bank gerne hjælpe nye opstartsvirksomheder, men vi må erkende, at vi stiller flere spørgsmål til forudsætning i de forretningsplaner, opstartsvirksomhederne fremlægger. Når det er sagt, så lever en bank jo af at låne penge ud, så vi har ikke lukket kassen i."

Flytter tilbage til kælderen

Opstartsvirksomhederne må i høj grad berede sig på at gå en hård tid i møde med mindre risikovillig kapital. Nogle af dem må helt dreje nøglen om, mens andre må drosle ned for udgifterne og skære kontoret væk.

Forskerparken Scion DTU, der huser 44 it-opstartsvirksomheder, oplever, at flere virksomheder må opsige deres lejemål og flytte ud.

"Siden Finanskrisen startede har fem it-virksomheder måtte opsige deres lejemål og flytte ud herfra. Nogle vælger at forsætte deres virksomhed i deres kælder, mens andre helt må dreje nøglen om," siger Susanne Søgaard, kunde- og markedskonsulent i Scion DTU.

"Der er dog stadig nye opstartsvirksomheder, der kommer og søger om et lejemål hos os. Vi oplever igen en forsigtig tilgang i antallet af opstartsvirksomheder i forskerparken. Når vi har holdt events, ser vi medarbejdere, der er fyret, starte op virksomheder selv."


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere