Artikel top billede

Karsten Fogh Ho-Lanng spår, at en af fremtidens helt store trends bliver It 5.0. (Foto: Torben Klint)

Fremtidens store trend bliver IT 5.0

Klumme: Trenden inden for trendnavne har taget en drejning. Pludselig er alting '2.0' eller 'aaS' - og måske mere modificerede udgaver end nye trends.

Da jeg tidligere på året lancerede modellen for, hvilken rolle systemintegratorer skal spille i forbindelse med cloud services, var der flere årvågne læsere, der bed mærke i, at jeg havde sneget et lille 'BaaS' ind i oversigten over, hvad vi kan vente os fra skyen.

Der er mange gode bud på, hvad forkortelsen dækker over, og eftersom det jo ikke findes endnu, er dit gæt så godt som mit, men jeg havde hverken 'Backup as a Service', 'Banking as a Service', 'Boss as a Service' eller 'BullshIT as a Service' i tankerne, da jeg skrev BaaS.

Alle supergode forslag, som jeg glæder mig til at følge fremover.

Men i min model står BaaS for BUSINESS as a Service: I stedet for at købe adgang til en applikation eller andre it-ressourcer fra skyen, overdrager vi hele forretningsprocessen til leverandøren. Altså business process outsourcing for skyer.

BPO er et område, der i dag i høj grad bliver drevet frem af helt klassiske outsourcing-drivere som stordriftsfordele, effektivisering og et ønske om at fokusere på kerneprocesser.

I løbet af de næste par år vil BPO vinde frem, godt hjulpet af den økonomiske krise og af, at danske virksomheder allerede har taget outsourcing-tanken til sig.

I skyernes verden, hvor vi som bekendt bliver i stand til at hente proceskomponenterne som webservices og koble dem plug-and-play ind i forretningsprocessen (jo jo, det har vi fået stillet i udsigt), vil proces-outsourcingen optræde i langt flere former.

For eksempel i form af reklamebureauet, der på service-vilkår både leverer applikationen, der gennemfører kampagnen og den kreative ramme omkring det. Vi flytter altså fokus fra omkostningsreduktion til forretningsudvikling.

For et par dage siden dumpede Berlingske Nyhedsmagasin ind ad brevsprækken (det var ikke ventet, så kære nabo, hvis bladet var til dig, skal du bare kigge ind).

Forsiden var prydet med overskriften 'Outsourcing 2.0', den næste outsourcingbølge der sætter fokus på, hvordan vi anvender outsourcingen offensivt i stedet for udelukkende som en måde at reducere driftsomkostninger.

Web 3.0 og outsourcing 2.0 og man kunne blive ved

Jeg er overbevist om, at det er helt rigtigt, at vi arbejder med outsourcing på denne måde i fremtiden. Men måske er det ikke det eneste, vi skal arbejde med.

Jeg synes nemlig, der er en snigende tendens til en vis grad af uopfindsomhed i navngivningen af nye trends.

I gamle dage var trends noget med 30-50 årsplaner for introduktionen af 'Informationssamfundet', og jeg synes da også, at nyere tids trendnavne som 'consumerization', 'unified communication' og 'virtualisering' er ganske godt fundet på. De klinger godt, og giver også en vis idé om indholdet.

Men trenden inden for trendnavne har på det seneste taget en ny drejning.

Det hele startede med en af de mest diskuterede trends, web 2.0, der har sat gang i en sand bølge af uopfindsomhed.

Lige pludselig er alting '2.0' eller 'aaS': web 2.0, health 2.0, outsourcing 2.0. SaaS, BaaS (der vel også kunne hedde BPO 2.0) og XaaS.

Og den ene har knap vist sig, før den næste er i støbeskeen. 'Web 3.0', som vist nok handler om, at Collaboration ikke kun skal løses på applikationsniveau, men også på netværksniveau, leverer allerede godt to millioner hits på Google ...

I virkeligheden er navngivningen nok bare et udtryk for, at de trends, vi beskriver, har mere karakter af evolution end revolution.

Når en ny trend får betegnelsen '2.0', er det nok fordi, den i virkeligheden bare er en modificeret udgave af den gamle. Således også med BaaS, der er næste generations BPO.

Jeg synes, der tegner sig et billede her: Jeg vil derfor gerne allerede nu give et bud på en af fremtidens helt store trends: It 5.0. Husk det - du hørte det her først!

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere