Artikel top billede

Motorolas nedtur fortsætter - er enden nær?

ComputerViews Motorola er desperat for at finde en succesformel efter endnu et svimlende underskud og en halvering af solgte enheder på et år. Hvad skal selskabet gøre?

ComputerViews: Engang var amerikanske Motorola verdens største mobilproducent.

I disse år er selskabet afsender af den ene katastrofe-melding efter den anden, og tiden nærmer sig, hvor selskabet må tage en drastisk beslutning.

Årets første kvartals-meddelelse er ingen undtagelse, og tilsammen tegner den lange stribe af dystre tal fra Motorola konturerne op af et kriseramt selskab uden en effektiv redningsplan.

Lad os først kigge på de rå tal for årets første kvartal for Motorola, der blot understreger en tendens, der har været længe undervejs.

Motorola solgte i kvartalet nemlig 14,7 millioner telefoner, hvilket er hele 12,7 millioner telefoner færre end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Det drejer sig altså om noget, der ligner en halvering, hvilket gør Motorola til den af verdens fem største mobil-producenter - der tilsammen sidder på altdominerende del af markedet - der har solgt klart dårligst. Igen.

Selskabets andel på mobilmarkedet er i dag blot seks procent - en tredjedel af, hvad det var for blot to år siden og en fjerdedel af, hvad det var for tre år siden.

Katastrofe-kvartalet kostede samtidig Motorola 1,3 milliarder kroner i underskud. I samme kvartal sidste år tabte selskabet 'blot' en milliard kroner - eller godt 10 millioner kroner om dagen - og lod mobildivisionen sejle sin egen sø.

Kvartalet efter var lige så dyrt, mens Motorola i tredje kvartal tabte 2,3 milliarder kroner.

Forstærket af finanskrisen

Motorolas nedtur har varet længe og er blot blevet forstærket af finanskrisen, der har presset det globale mobilmarked ud i en opbremsning, hvis lige ikke er set i hele mobilbranchens historie.

Engang stod Motorola bag en række innovative mobilløsninger, der sendte hele mobilindustrien i nye retninger - som for eksempel verdens første klaptelefon, Star Tac.

Mange år siden alle talte om Motorola

Sådan er det ikke længere, og de seneste års nedtur skyldes netop manglen på udvikling.

Selskabets har ikke siden den tynde klaptelefon Razr - der indirekte kostede daværende topchef Ed Zander jobbet - ligget fremme i feltet af mobil-udviklere.

Razr-telefonen hittede i 2004, hvilket er det samme som en evighed siden, når det handler om udvikling af mobiltelefoner.

Nedturen og perlerækkken af enorme underskud skriger på handling. Ingen er i tvivl om, at alt skal sættes ind på at vende den stærkt negative udvikling.

Selv mener Motorola, at redningen kan findes i en stor lancering af en stribe Android-baserede apparater, som skal finde sted i fjerde kvartal - altså op til julehandlen, hvor selskabet vil "levere meningsfulde produkter," som det hedder fra topchef Sanjay Jha.

"En af de ting, som jeg især godt kan lide ved Android-platformen, er den gode internet-oplevelse. Jeg tror, at multimedier er vigtige," lyder det fra selskabets øverste chef.

Spørgsmålet er, om en storstilet Android-lancering til efteråret er for sent for Motorola, der indtil videre har haltet voldsomt bagefter konkurrenterne, når det handler om 3G-mobiler.

For også selskabets konkurrenter rykker hurtigt. Således er Apple vej med en ny iPhone, mens en række af Motorolas konkurrenter ligeledes ventes at lancere nye smartphones i årets løb.

Derfor skal Motorola svinge sig op til nye innovative højder - som selskabet excellerede i med udviklingen af Star Tac og RazR - hvis den negative udvikling skal vendes og publikum igen skal fristes til at købe Motorola-telefoner.

Lykkes det ikke at vende de negative kurver med denne satsning, begynder tiden at være knap for Motorola. Indtil da sigter Sanjay Jha efter fjerde kvartal og julehandlen, der bliver en lakmus-prøve for selskabets Android-satsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere