Artikel top billede

Gratis mobillicenser til teleselskaberne er indirekte statstilskud, mener formand Pia Brade fra Samdata under HK. (Foto: Sisse Jarner/HK Samdata)

Samdata: Teleselskaber skal ikke slippe gratis

IT- og Telestyrelsen udbyder sidst på året licenser til mobilnettet. Mobilselskaberne ønsker licenserne gratis, men så let skal de ikke slippe, lyder det fra it-fagforeningen Samdata.

Den danske stat administrerer, hvor mange mobiloperatører der har ret til at drive mobilnetværk i Danmark. Det gør staten ved at sælge licenser, der giver teleselskaberne ret til at bruge nogle bestemte frekvenser til at sende mobilsignalerne.

Sidst på året udbyder IT- og Telestyrelsen på ny licenser, som giver selskaberne muligheden for at gøre brug af LTE-teknologien, der understøtter endnu højere datahastigheder end dagens 3G-netværk.

Mobilselskaberne ønsker disse licenser gratis eller meget billigt, men nu melder it-fagforeningen Samdata sig ind i debatten.

"Fejlen ved at forære licenserne væk er, at man på den måde laver et indirekte tilskud til en enkelt branche, og det er ikke den rigtige måde at gøre det på," siger formand Pia Brade fra Samdata under HK.

I 2001 betalte selskaberne TDC, Orange, Telia og 3 næsten fire milliarder kroner til sammen for 3G-licenser. Nogle år senere betalte Sonofon en halv milliard for licensen, der blev ledig efter Orange. Prisen var alt for høj, mener teleselskaberne.

"Man kunne måske udbyde licenserne til en lavere pris, for det er vi slet ikke uenige i, men så kunne pengene føres over i offentlig it. Det gælder offentlige it-investeringer helt generelt, for der er behov for flere ressourcer for at få flere offentlige it-projekter til at fortsætte," siger Pia Brade.

Telebranchen imod auktion

Lige siden 3G-auktionen i 2001 har telebranchen tordnet imod endnu en auktion. I hvert fald imod beløb i den størrelse. Det er der bred enighed om i branchen.

Morten Christiansen, der er topchef i mobilselskabet 3, har tidligere udtalt til Computerworld, at branchen bør få licenserne gratis. Selskaberne har allerede én gang betalt for retten, er hans argument.

"Jeg tror ikke, at nogen af de fire operatører kan sige, at de kan undvære de her licenser, men jeg tvivler stærkt på, at nogen har brug for dem nu. Det er noget, vi får brug for i løbet af nogle år, og derfor er det fuldstændig urimeligt, at de (staten, red.) bestemmer, hvornår de skal udbydes, og at det skal koste penge," sagde 3-direktøren.

For nylig sagde administrerende direktør hos Telia, Jesper Brøckner, også, at politikerne bør holde igen med deres krav til teleselskaberne, når LTE-licenserne skal fordeles. 3G-auktionens model var forkert, påpegede han.

Samdata: Hvis det regner på it, drypper det på tele
Ifølge teleselskaberne betyder en ny dyr auktion, hvis den skulle finde sted, at udbygningen af mobilnetværket vil ske i et langsommere tempo. Samdata mener derimod, at den offentlige it-investeringer vil skabe en efterspørgsel efter mere båndbredde.

"Hvis man laver offentlige it-investeringer, så kommer bredbåndsforbindelserne af sig selv. Hvis det offentlige begynder at udbyde nogle gode borgertjenester via internettet udover dem, vi allerede har i dag, så vil kravet om højere bredbåndsforbindelser komme af sig selv. Både fra borgeren og det offentlige," siger Pia Brade.

Hun fremhæver Skat som eksempel.

"Jeg er sikker på, at Skats løsning har gjort, at Skat jævnt hen ad vejen har opgraderet dets teleforbindelser, fordi borgerne bruger skattemappen mere og mere," siger Pia Brade.

Videnskabsminister Helge Sander (V) sagde for nylig til dagbladet Børsen, at han genovervejer, hvordan licenserne skal udbydes. Det skete efter det første møde i Højhastighedskomiteen.

"Jeg har bedt deltagerne af komiteen som det første at se på de kommende mobillicenser, og jeg er klar til at ændre på den auktion, der skal finde sted," lød det fra Helge Sander for to uger siden.

IT- og Telestyrelsen har ikke fastsat en endelig dato for auktionen, men det skal ske i årets fjerde kvartal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere