Artikel top billede

Sun kæmpede hårdt med økonomien inden Oracle

Rygterne, om at Sun Microsystems var til salg, fik selskabets omsætning til at falde hele 20 procent viser de knyeste kvartalstal.

Computerworld News Service: Sun Microsystems offentliggjorde et brat fald i omsætning i tredje regnskabskvartal, idet virksomheden kæmpede med den usikre fremtid og den globale finanskrise.

Rapporter om at Sun var til salg, begyndte at se dagens lys midt i marts, og analytikere spekulerede, at rygterne ville forstyrre virksomhedens muligheder for at indgå aftaler i slutningen af kvartalet, som endte 29. marts. IBM var den første bejler, men det endte med, at Oracle for to uger siden løb med Sun for 41,8 milliarder kroner.

Suns offentliggjorde tirsdag, at omsætningen for kvartalet blev på 14,73 milliarder kroner, hvilket udgør et fald på 20 procent i forhold til samme kvartal året før og ligger under de 16,14 milliarder kroner, som finansanalytikerne ifølge Thomson Reuters havde forventet. Salgstallene for Suns x86-servere, som ellers havde udgjort et vækstområde for virksomheden, faldt også for første gang.

Virksomhedens nettounderskud lå på 1.135 millioner kroner eller 1,52 kroner per aktie, hvilket er større end sidste års underskud på 192 millioner kroner eller 0,23 kroner per aktie. Tallene for i år inkluderer en omstruktureringsudgift på 260 millioner kroner, der hovedsagelig har at gøre med de 5-6.000 fyringer, som Sun offentliggjorde i november.

Suns ledelse kommenterede ikke kvartalet i virksomhedens pressemeddelelse, og virksomheden afholdte ikke sin sædvanlige pressekonference for at diskutere regnskabet antageligt på grund af det forestående opkøb.

Virksomhedens økonomiske resultater har været ujævne de sidste adskillige år, og for nylig har Sun kæmpet hårdt for at få højere salgstal og overskud. Men Sun har nu offentliggjort underskud i fire ud af de sidste fem kvartaler, og virksomhedens omsætning er samtidig faldet hver gang.

Sun har adskillige finansielle virksomheder blandt sine største kunder og blev således ramt tidligere end de fleste af recessionen. Virksomheden havde efter sigende søgt efter en køber i adskillige måneder, før Oracle kom på banen 20. april og meddelte at ville købe virksomheden.

Før det var der rygter om, at Sun var tæt på at blive opkøbt af IBM, men at forhandlingerne brød sammen på grund af uoverensstemmelser over prisen og muligvis andre betingelser.

Oracle får hænderne fulde

Oracle blev af nogle set som en usandsynlig redningsplanke på grund af virksomhedens fokus på software, og der er rejst spørgsmål om, hvad Oracle planlægger at gøre med Suns hardwareforretning, når handlen lukker til sommer.

Nogle analytikere forventer, at Oracle vil afhænde Suns server- og chip-forretninger, mens andre mener, at virksomheden kan bruge dem til at bygge mere high-end-databaseapplikationer i stil med Oracle Database Machine, som virksomheden sidste år designede sammen med Hewlett-Packard.

Oracle har udtalt at være mest interesseret i Suns Java- og Solaris-forretninger. Virksomheden har også udtalt at ville handle hurtigt for at få Suns forskellige forretninger til at give overskud, hvilket, visse analytikere mener, kan betyde op mod 10.000 fyringer.

Nogle af Suns hovedvækstområder svigtede i virksomhedens sidste regnskabskvartal. Udover faldet i x86-salget, steg salget af Suns CMT (chip multithreading) Niagara-servere, som ellers have solgt godt, med kun tre procent, oplyser virksomheden.

Det samlede softwaresalg steg med 28 procent i forhold til året før, og virksomhedens open storage-produkter oplevede et stærkt kvartal. Men Suns kerneforretning med Sparc Server var nedadgående, og det samlede serversalg faldt med 26 procent.

"Der var nogle få produktkategorier, der havde succes i dette kvartal," siger analytiker hos Gartner George Weiss. Han forklarer det ringe resultat med verdensøkonomien, usikkerheden skabt af opkøbet og at konkurrenterne har udnyttet denne usikkerhed til at gå efter Suns kunder.

"Oracle får hænderne fulde med i det mindste at forsøge at få vendt udviklingen for nogle af disse produktkategorier," siger Weiss.

"Kunderne får nok ikke noget klart billede af, hvordan Oracle har tænkt sig at integrere Suns produkter, og hvilke produkter virksomheden vil afhænde, før et halvt til et helt år efter opkøbet er kommet overstået," vurderer han.

Weiss hører til de, der mener, at Oracle vil bruge Suns hardware til at bygge højt ydende database- og datawarehousing-udstyr, der "overgår de almindelige serverdele på markedet." Det står endnu ikke klart, om dette udstyr bliver med x86-processorer eller de nyere Niagara CMT-chip.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere