Artikel top billede

Topchef Steve Ballmer (th.) og økonomidirektør Chris Liddel har ikke længere så god grund til at juble over salget.

Microsoft ramt af svagt salg til erhvervslivet

Microsoft er ramt af en faldende omsætning og skyder skylden på det svage pc- og servermarked. Specielt erhvervslivet holder sig noget tilbage med at købe nye produkter.

Computerworld News Service: Microsoft formåede ikke at leve op til de forventninger, som analytikerne havde til selskabets tredje regnskabskvartal, og virksomheden skyder skylden på den økonomiske krise, som har givet Microsoft de største økonomiske problemer nogensinde.

Microsoft meddeler, at selskabet i det kvartal, som sluttede den 31. marts, har haft en omsætning på 77 milliarder kroner, hvilket er seks procent mindre end samme kvartal sidste år, og under den forventning på 79 milliarder kroner, som analytikerne havde.

Derudover faldt indtjeningen per aktie med 30 procent. Microsoft fortæller dog, at hvis ikke det var de sager, der er opstået i efterdønningerne af januars fyringer og forskellige investeringer, så ville indtjeningen havde nået forventningerne.

Microsofts indkomst faldt kun med tre procent i forhold til samme kvartal sidste år og endte på 25 milliarder kroner.

Virksomhederne trækker ned

Chris Liddel, selskabets økonomidirektør, sagde i den forbindelse, at det i høj grad er salget til virksomheder, der har trukket det samlede salg ned.

"Internationalt set køber virksomhederne mindre hardware, og det har påvirket salget af licenser til Client, Microsoft Business Division og Server & Tools ret kraftigt," sagde han med en henvisning til de tre grupper i virksomheden, der er blevet påvirket af software licens-salget.

Omsætningen fra Client-gruppen er faldet fra 22 milliarder sidste år til 19 milliarder i år. Pc-salget har også været faldende i perioden, men det er til en vis grad blevet opvejet af det voksende netbook-salg. Men eftersom Microsoft generelt tjener mindre på Windows-licenser til netbook, er den gennemsnitlige salgspris faldet en del.

Mindst én analytiker havde forventet, at Microsoft ville offentliggøre fremtidige fyringer i forbindelse med regnskabet, men det skete ikke. I januar blev 1400 mennesker afskediget, og selskabet fortalte, at det forventede, at 5000 ansatte ville blive fyret over de følgende 18 måneder.

Flerårige kontrakter er lyspunktet

Microsoft mener selv, at selskabet kan takke sine fortløbende forretninger for at holde salget oven vande, blandt andet via de faste indkomster fra abonnements-gebyrer og flerårige kontakter.

"Det er virkelig et lyspunkt," fastslår Chris Liddel.

Det kvartal, vi lige er gået ind i, og som afsluttes i juni, vil afsløre, om disse fortløbende kontrakter kan blive ved med at udgøre så god en forretning. Mange af kontrakterne skal fornyes i løbet af dette kvartal.

På det seneste har de fornyede kontrakter langt hen ad vejen været magen til de gamle, hvilket er en smule skuffende for Microsoft, fortalte Chris Liddel. Tidligere har virksomhederne typisk købt flere pladser eller suppleret med nye produkter, når kontrakten alligevel skulle fornyes.

Men i dag er det blevet sådan, at selv hvis Microsoft formår at sælge et nyt produkt til en gammel kunde, så bliver det typisk afbalanceret negativt ved det, at kunden køber færre pladser, fordi man skal spare.

Microsofts Online Services Business, som blandt andet indeholder den svigtende søgeforretning, måtte se et tab på 3,2 milliarder kroner i øjnene. Selskabets Entertainment og Devices division, som står for den succesfulde Xbox-forretning, for Windows Mobile og for Zune, tabte 174 millioner kroner.

Ser ikke krisens afslutning

Ligesom sidst offentliggjorde Microsoft ikke sine økonomiske forventninger til det følgende kvartal, men økonomidirektøren fortalte dog, at han ikke regner med, at selskabet vil have specielt gode nyheder til den tid.

Chris Liddel mener ikke, han kan se nogle tegn på, at opturen skulle være på vej.

"I løbet af det første kvartal holdt tingene op med at gå værre og værre, men det er ikke det samme, som at det nu går bedre, og jeg tror ikke på nogen stor forandring i fjerde kvartal."

Han tilføjede, at han forventer, at resten af kalenderåret vil gå på den måde.

"Selv om vi alle sammen gerne vil tro på, at opturen kommer hurtigt og gnidningsløst, så tror vi desværre mere på, at den vil blive langsom og gradvis."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere