Microsoft arbejder i øjeblikket hårdt på at overbevise omverdenen om, at drengene fra Redmond for alvor er ved at komme med på cloud/SaaS-trenden.
Seneste skud på stammen er beta-versionen af Exchange Server 2010, der efter selskabets eget udsagn er det første eksempel på en server-teknologi fra Microsoft, der er opbygget fra grunden til både at kunne fungere lokalt og som en online service.
Det betyder, at web-versionen af Outlook nu vil fungere bedre i andre browsere end IE, hvilket vil sige Firefox og Safari, og at man vil have web-adgang til flere funktioner.
Exchange Server 2010 vil blive frigivet i andet halvår 2009, mens den anden store nyhed fra Microsoft, Office 2010, først lanceres i første halvår 2010.
Her er de nye features
Microsoft skriver, at de største fordele ved produktet er, at man opnår lavere omkostninger med en mere fleksibel udrulning og styring, bedre beskyttelse af data og understøttelse af lovgivningsmæssige krav med et nyt e-mail-arkiv, og forbedret bruger-produktivitet med 'the ultimate experince'.
Hvorvidt de flotte løfter holder, er naturligvis endnu for tidligt at konkludere, men sikkert er det, at der er ganske mange nye tiltag i Exchange 2010 i forhold til forgængeren fra 2007.
Microsoft lister de nye features, som Exchange vil kunne give brugerne sammen med Outlook 2010:
MailTips - Advarer brugerne, hvis de ved en fejl er ved at sende en mail til store grupper, til folk, der er 'out of the office' eller til folk uden for virksomheden.
Voice Mail Preview - Lader brugeren se et tekst-preview af en voicemail i Outlook.
Ignore Conversation: Denne såkaldte 'mute knap' gør det muligt at fjerne ens egen e-mail-adresse fra en irrelevant mail-tråd, så man på den made kan undgå alle de irriterende cc-mails.
Conversation View: Gør det muligt at samle relaterede e-mails, så man undgår en uoverskuelig indbakke.
Consistent Experience: En mere ensartet Outlook-oplevelse på pc'en, mobiltelefonen og i web-versionen.
Test selv beta-versionen
Du kan selv bedømme de flotte løfter ved at teste beta-versionen her, og Microoft har også publiseret en Q&A med Chris Capossela, der er en af lederen bag Exchange 2010.
Amerikanske Computerworld gennemgår beta-versionen her og er umiddelbart imponeret over de nye tiltag.
"Selvom prisen på Exchange Server 2010 endnu ikke er annonceret, ser det i betaen ud til at være et meget lovende opgradering. På grund af de store forbedringer i brugervenlighed, stabilitet og compliance (lovgivningsmæssige krav, red.), vil de fleste Exchange 2007-brugere sikert ønske at opgradere til Exchange 2010, hellere før end senere," skriver amerikanske Computerworld.
Et andet af vores søstermedier, amerikanske Infoworld, bringer et slide-shov med screenshot fra Exchange 2010 - se det her.
Hård kamp mellem Microsoft og IBM
Flere af de features, man finder i Exchange 2010/Outlook 2010, finder man også i konkurrenten IBMs produkt, Lotus Notes/Domino, der i øjeblikket er nået til version 8.
Lotus Notes og Outlook kan dog ikke direkte sammenlignes, da Notes er en noget bredere løsning, der ikke kun handler om e-mail og kalender, men også om andre former for samarbejdsværktøjer.
Kombinationen Outlook/Sharepoint er snarere den direkte konkurrent, og Sharepoint står uhyre stærk i disse år.
Produkterne fra IBM og Microsoft kæmper i disse år en meget lige kamp, men det er dog Microsoft, der står stærkest rent markeds-mæssigt.
Analysehuset IDC's analyse for 'collaborative environments' placerer Microosft på førstepladsen med 52 procent, mens IBM's markedsandel var på 37,7 procent.
En Gartner-rapport fra 2008 viste, at IBM med en markedsandel på 40 procent halede ind på Microsoft med en markedsandel på 48 procent.
Du kan læse om Lotus Notes 8 her og høre et podcast med Mike Rhodin, øverste chef for IBM's Lotus-software, her.
Det er dog ikke kun IBM og Microsoft, der kæmper om kunderne.
Googles Gmail-tjeneste (og de tilhørende web-applikationer) er i de senere år blevet populær hos specielt mindre virksomheder, fordi det er en billig løsning, som er let at anvende - og som mange brugere allerede kender fra privatlivet.