Artikel top billede

Årsag til svensk pirat-ballade er standard i Danmark

Ny svensk anti-piratlov har fået en hård medfart, men Antipiratgruppen forstår ikke, hvorfor svenskerne hidser sig så meget op. Sådan har det jo fungeret fornuftigt i Danmark længe, lyder det.

Da svenskerne 1. april fik hevet Ipred-loven (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) ned om ørerne, lød der et ramaskrig hinsidan.

Flere bloggere og pirater har gjaldet op om, at brugernes digitale rettigheder var ude på en glidebane mod helvede, når rettighedshavere og foreninger som IFPI med ulovlige musikdownloads og en IP-adresse i hånden kan anmode om dommerkendelse til at få udleveret navn og adresse på indehaveren af IP-adressen for derefter at retsforfølge vedkommende.

De nye svenske tilstande er dog gamle nyheder i Danmark.

Herhjemme har rettighedshaverne i flere år via en dommerkendelse kunnet indhente personlige oplysninger og retsforfølge folk, der er mistænkt for at dele ophavsretligt beskyttede filer.

"Tilbage i 2003 kom Datatilsynet i Danmark med en afgørelse ud fra persondatalovgivningen, der sagde, at teleselskaberne ikke måtte udlevere personlige kundeoplysninger ud fra IP-adresser, men den slags skulle gå via domstolene," forklarer advokat Peter Schønning fra Antipiratgruppen.

Forstår ikke svensk sløvhed

Så i godt fem år har IFPI, Antipiratgruppen og andre industrisammenslutninger eller kunstnere kunnet anmode danske domstole om en dommerkendelse, hvis de kunne sandsynliggøre misbrug af deres ophavsret.

Peter Schønning forstår samtidigt ikke, at Sverige først for ganske nylig har indført Ipred-loven, da den stammer fra et EU-direktiv, der blev nedfældet i 2004.

"Fristen for at implementere direktivet udløb for flere år siden, og burde egentlig være udbredt til alle EU-lande," fortæller Peter Schønning.

Talsmand for Piratgruppen, Troels Møller, synes indførelsen af Ipred-loven i Sverige er et tegn på en kedelig udvikling.

Internet-trafikken sænket markant

"Især er det mærkeligt, at danskerne har kunnet blive undersøgt af rettighedshaverne så længe, mens svenskerne indhenter sin lovhjemmel fra et EU-direktiv fra 2004," siger han til Computerworld.

Antipiratgruppen klipper gerne

Antipiratgruppens advokat Peter Schønning kan dog ikke se noget odiøst i lovgivningen.

"Jeg har egentlig svært ved at se, hvorfor folk hidser sig så meget op i Sverige. Der er jo ingen personer, der bliver dømt uden rettergang. Man har fra lovgivernes side fra starten sagt, at pirat-sager er noget rettighedshaverne tager hånd om frem for, at politiet bruger ressourcer på det," fortæller Peter Schønning.

Han så gerne, at lovgivningen strammede endnu mere til, så det franske initiativ med tre pirat-lovovertrædelser førte til klipning af navlestrengen til nettet. Men han må samtidigt erkende, at de danske politikere ikke bakker op omkring den ordning.

"Højere straffe ville nok være vejen frem - ikke mere overvågning," lyder det blandt andet fra Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Jeg er bekymret for, at pendulet svinger helt ud af kurs, og borgernes digitale rettigheder bliver sat ud af spil," forklarer De Radikales it-ordfører Morten Helveg Petersen til Computerworld angående mere håndfaste metoder som klipning af netforbindelser.

Præventiv virkning

Trods den meget virak om Ipred-loven i Sverige, kan Computerworlds svenske søsterblad ComputerSweden to uger efter indførslen melde, at hverken IFPI eller den svenske Antipiratgruppe har anmeldt én eneste person.

Svenska Dagbladet skriver dog, at allerede 1. april gik den svenske antipiratgruppe i gang med at downloade filer for at kunne føre beviser mod folk, der uploadede ophavsretlig beskyttet indhold.

Samtidigt ser indførelsen af Ipred-loven i Sverige ud til at have haft en præventiv virkning, da den tunge internettrafik ved visse knudepunkter er halveret.

Flere kilder melder om, at den svenske internet-trafik er faldet med 20 til 30 procent uden nogen dog ved, om det skyldes færre hentninger af tunge, ulovlige film- og musikfiler, eller om folk simpelthen er skræmt fra at hente noget som helst, der kunne opfattes som ulovligt materiale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere