Artikel top billede

Årsag til svensk pirat-ballade er standard i Danmark

Ny svensk anti-piratlov har fået en hård medfart, men Antipiratgruppen forstår ikke, hvorfor svenskerne hidser sig så meget op. Sådan har det jo fungeret fornuftigt i Danmark længe, lyder det.

Da svenskerne 1. april fik hevet Ipred-loven (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) ned om ørerne, lød der et ramaskrig hinsidan.

Flere bloggere og pirater har gjaldet op om, at brugernes digitale rettigheder var ude på en glidebane mod helvede, når rettighedshavere og foreninger som IFPI med ulovlige musikdownloads og en IP-adresse i hånden kan anmode om dommerkendelse til at få udleveret navn og adresse på indehaveren af IP-adressen for derefter at retsforfølge vedkommende.

De nye svenske tilstande er dog gamle nyheder i Danmark.

Herhjemme har rettighedshaverne i flere år via en dommerkendelse kunnet indhente personlige oplysninger og retsforfølge folk, der er mistænkt for at dele ophavsretligt beskyttede filer.

"Tilbage i 2003 kom Datatilsynet i Danmark med en afgørelse ud fra persondatalovgivningen, der sagde, at teleselskaberne ikke måtte udlevere personlige kundeoplysninger ud fra IP-adresser, men den slags skulle gå via domstolene," forklarer advokat Peter Schønning fra Antipiratgruppen.

Forstår ikke svensk sløvhed

Så i godt fem år har IFPI, Antipiratgruppen og andre industrisammenslutninger eller kunstnere kunnet anmode danske domstole om en dommerkendelse, hvis de kunne sandsynliggøre misbrug af deres ophavsret.

Peter Schønning forstår samtidigt ikke, at Sverige først for ganske nylig har indført Ipred-loven, da den stammer fra et EU-direktiv, der blev nedfældet i 2004.

"Fristen for at implementere direktivet udløb for flere år siden, og burde egentlig være udbredt til alle EU-lande," fortæller Peter Schønning.

Talsmand for Piratgruppen, Troels Møller, synes indførelsen af Ipred-loven i Sverige er et tegn på en kedelig udvikling.

Internet-trafikken sænket markant

"Især er det mærkeligt, at danskerne har kunnet blive undersøgt af rettighedshaverne så længe, mens svenskerne indhenter sin lovhjemmel fra et EU-direktiv fra 2004," siger han til Computerworld.

Antipiratgruppen klipper gerne

Antipiratgruppens advokat Peter Schønning kan dog ikke se noget odiøst i lovgivningen.

"Jeg har egentlig svært ved at se, hvorfor folk hidser sig så meget op i Sverige. Der er jo ingen personer, der bliver dømt uden rettergang. Man har fra lovgivernes side fra starten sagt, at pirat-sager er noget rettighedshaverne tager hånd om frem for, at politiet bruger ressourcer på det," fortæller Peter Schønning.

Han så gerne, at lovgivningen strammede endnu mere til, så det franske initiativ med tre pirat-lovovertrædelser førte til klipning af navlestrengen til nettet. Men han må samtidigt erkende, at de danske politikere ikke bakker op omkring den ordning.

"Højere straffe ville nok være vejen frem - ikke mere overvågning," lyder det blandt andet fra Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Jeg er bekymret for, at pendulet svinger helt ud af kurs, og borgernes digitale rettigheder bliver sat ud af spil," forklarer De Radikales it-ordfører Morten Helveg Petersen til Computerworld angående mere håndfaste metoder som klipning af netforbindelser.

Præventiv virkning

Trods den meget virak om Ipred-loven i Sverige, kan Computerworlds svenske søsterblad ComputerSweden to uger efter indførslen melde, at hverken IFPI eller den svenske Antipiratgruppe har anmeldt én eneste person.

Svenska Dagbladet skriver dog, at allerede 1. april gik den svenske antipiratgruppe i gang med at downloade filer for at kunne føre beviser mod folk, der uploadede ophavsretlig beskyttet indhold.

Samtidigt ser indførelsen af Ipred-loven i Sverige ud til at have haft en præventiv virkning, da den tunge internettrafik ved visse knudepunkter er halveret.

Flere kilder melder om, at den svenske internet-trafik er faldet med 20 til 30 procent uden nogen dog ved, om det skyldes færre hentninger af tunge, ulovlige film- og musikfiler, eller om folk simpelthen er skræmt fra at hente noget som helst, der kunne opfattes som ulovligt materiale.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Unik System Design A/S

Head of Internal IT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere