Regeringen har fået en joker med til de kommende økonomiforhandlinger med kommunerne.
Energitilsynet har nemlig påpeget, at staten kan modregne en stor del af de penge, som kommunernes forening, KL, fik for KMD, i det årlige bloktilskud til kommunerne.
Den kringlede sag er blevet aktuel, fordi Energitilsynet på et møde i slutningen af marts fastholdt, at KMD-salget er omfattet af en lovgivining, der betyder, at staten kan modregne 40 procent af KMDs salgspris i bloktilskuddet.
"KL ejer virksomheden Kommunekemi a/s, som har en mindre energiproduktion. Endvidere indgik i samme koncernstruktur virksomheden KMD a/s. Det følger derfor af dagens møde i Energitilsynet, at kommunernes provenu fra salget af KMD a/s også kan føre til modregning i bloktilskuddet, hvis salgsprovenuet udloddes til kommunerne," lyder det i pressemeddelelsen fra Energitilsynet.
KL indkasserede 1,2 milliarder kroner på salget, så hvis den nyudpegede finansminiser Claus Hjort Frederiksen vælger at gå efter pengene, vil det betyde 480 millioner kroner mindre til kommunerne.
Rasende kommuner
Kommunerne er lodret uenige med Energitilsynet, og ifølge formanden for KL og borgmester i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin (V), vil kommunerne gå langt for at få ret. I første omgang vil KL anke Energitilsynets beslutning.
"Det er fuldstændig absurd at forestille sig at den lov også dækker et it-selskab. Vi vil anke det til Energiklagenævnet," siger Erik Fabrin.
Erik Fabrin tilføjer, at han finder hele grundlaget for diskussionen absurd. For KMD har intet at gøre med energiproduktion, og reglen træder altså kun i kraft, fordi ejerskabet af KMD har ligget samme sted som ejerskabet af Kommunekemi. Samtidig påpeger han, at pengene ikke udloddes før sagen er afklaret til kommunernes fordel.
Det er dog ikke de eneste punkter Erik Fabrin har svært ved at acceptere. Han mener nemlig, at det er helt forkert at karakterisere Kommunekemi som en energivirksomhed.
"Kommunekemi er en affaldsvirksomhed, hvor man har været forudseende og udnyttet den energi, som opstod," siger Erik Fabrin, der påpeger, at energiproduktionen kun er en meget lille del af Kommunekemis omsætning.
Erik Fabrin ser ikke umiddelbart nogen sammenhæng mellem udmeldingen fra Energitilsynet og de kommende økonomiforhandlinger. Han understreger dog, at kommunerne er meget optagede af sagen, som KL altså vil anke, hvis Energitilsynet fastholder sin position.