Artikel top billede

Skypestifterne Niklas Zennström og Janus Friis sidder på trods af et milliardsalg af Skype stadig på teknologien. Det kan være med til at sørge for, at de kan købe Skype tilbage i dag.

Skype sagsøger Janus Friis

Et potentielt tilbagekøb af Skype kan skyldes, at hele grundlaget Skype hænger i en tynd tråd. Janus Friis sidder nemlig tungt på vigtige koder.

Skypes virtuelle telefonlinjer hænger i en tynd tråd. Kablet kan nemlig være på vej til at blive klippet over af Skype-stifterne Janus Friis og Niklas Zennström.

De to iværksættere har nemlig gennem firmaet Joltid annulleret en afgørende licensaftale med eBay.

Ebay, der i dag ejer Skype, har som følge af dette træk sagsøgt Joltid, der ejer patentrettigheder på den peer to peer-teknologi, som Skype anvender.

Joltid ejes i dag af blandt andre Janus Friis og Niklas Zennström.

It-advokat Martin von Haller Grønbæk mener, at det er sandsynligt, at en tvist om licensrettigheder kan være grunden til, at der nu er rygter om, at Friis og Zennström er ved at købe Skype tilbage.

"Når eBay har købt Skype, er det ikke ensbetydende med, at selskabet har købt patenterne til softwaren. Man kan sagtens forestille sig en situation, hvor man kun har købt licensrettigheder til en teknologi," siger Martin von Haller Grønbæk.

"Hvis den ene part mener, at licensbetingelserne er blevet brudt, så kan parten godt ophæve licensaftalen. Det vil i den konkrete sag betyde, at Skype godt kan risikere at blive lukket ned, hvis en domstol mener, at licensbetingelserne er blevet brudt, og licensaftalen som følge af det så bliver ophævet."

Trukket stikket ud før

Janus Friis og Niklas Zennström har tidligere trukket stikket ud på firmaer, der ikke har overholdt visse licensbetingelser.

I 2002 trak de to iværksættere stikket ud på fildelingstjenesten Morpheus, da parterne ikke kunne blive enige om en licensaftale.

"Hele den teknologiske del af Skype ejes af Joltid. Det er nogle estiske programmører, der har siddet og programmeret peer to peer-delen, og rettighederne til teknologien bag Skype ligger altså der," siger Lars Ole Løcke, forfatter til bogen "Milliardær på Skype" om Skype-stifteren Janus Friis.

"Det ville være mærkeligt, hvis man trak stikket ud på Skype fra den ene dag til den anden, men det er set før med Morpheus, hvor 28 millioner brugere fra den ene dag til den anden ikke længere kunne tilgå tjenesten," siger Lars Ole Løcke.

Ebay kan blive nødt til at sælge tilbage

Ebay forhandler efter sigende med Skypestifterne, Janus Friis og Niklas Zennström, om at sælge Skype tilbage til stifterne.

Men grundlaget for forhandlingerne kan altså være, at det teknologiske grundlag for Skype stadig ligger i hænderne på milliardærerne Janus Friis og Niklas Zennström.

Grunden til hele tvisten kan være, at eBay har modificeret Skype-koden eller brugt den i andre af eBays patenter.

"Joltid har hævdet, at Skype har brudt licensaftalen. Som følge af det vil Joltid annullere licensaftalen (med eBay red.). Specifikt så har Joltid hævdet, at Skype ikke må eje, bruge eller modificere visse dele af koden," står der i sagsanlægget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere