Både bestyrelsen og revisionsselskabet KPMG har svigtet i IT Factory-skandalen. Det konkluderer kurator i konkursboet, Boris Frederiksen, her til eftermiddag i en redegørelse.
Det betyder, at firmaets bestyrelse såvel som revisionsselskabet KPMG vil blive pålagt erstatningskrav i forbindelse med konkursen, som indtil videre er vurderet til at have kostet kreditorer mindst en milliard kroner.
"I forhold til bestyrelsen skal det bemærkes, at der efter kurators vurdering er tale om, at der foreligger væsentlige svigt og manglende tilsyn fra bestyrelsens side med direktionen, hvilke svigt har gjort det muligt for direktør Stein Bagger ved dokumentfalsk og bedrageri at gennemføre den svigagtige aktivitet i IT Factory A/S," skriver Boris Frederiksen.
Bestyrelsen består af formand Asger Jensby samt Henning Børgesen og Stein Bagger. Sidstnævnte har indrømmet svindel, og senest meldte han, at det er sket efter pres fra franskmænd.
KPMG havde adgang til leasing-dokumenter
Revisionsselskabet KPMG havde sagt god for regnskabet i IT Factory, og dermed har de svigtet, lyder det fra Boris Frederiksen. Årsrapporterne for 2005, 2006 og 2007 ville alle være negative, hvis årsregnskaberne havde været korrekte, fremhæver kuratoren.
"Kreditorerne har taget kurators indstilling til efterretning, og kurator arbejder derfor pt. på at opgøre et krav over for KPMG, jf. det nedenfor anførte," står der i kuratorredegørelsen.
KPMG var bekendt med de kendte leasing-aftaler, konkluderer Boris Frederiksen.
"Det er endvidere kurators vurdering baseret på de siden konkursdekretets afsigelse gennemførte undersøgelser, at selskabets leasingaftaler har været kendte både for så vidt angår økonomifunktionen i IT Factory AIS, den administrerende direktør i IT Factory A/S, dvs. Stein Bagger samt for selskabets revisor, dvs. KPMG," står der i redegørelsen.
KPMG afviser, at selskabet har svigtet i revisionen af regnskaberne.
"Uanset hvor gerne vi end ville have afdækket de kriminelle forhold og uanset, at bedrageri af den karakter er ubehageligt for alle berørte parter, så er det vores opfattelse, at de foretagne besvigelser har været tilrettelagt og udført på en måde, som revisionen ikke kan drages til ansvar for," udtaler Jesper Koefoed, senior partner i KPMG, i en pressemeddelelse.
Omfang endnu ikke klarlagt
Ifølge redegørelsen er der endnu ikke et egentligt overblik over, hvor store beløb kreditorerne har til gode.
"Da fordringsprøvelsen i IT Factory A/S under konkurs endnu ikke er afsluttet, og da der fortsat foreligger ikke anmeldte kreditorkrav, er det ikke for nærværende muligt at skønne over den præcise størrelse af underbalancen og dermed konkursboets erstatningskrav," skriver Boris Frederiksen.
Redegørelsen er indsendt til Sø- og Handelsretten.