Når danske virksomheder skal ud og kapre klik-villige kunder på nettet, sker det ofte via en charmeoffensiv med bannerreklamer.
Men det er langtfra alle bannerreklamer, der er lige effektive viser en ny banner-undersøgelse fra bladhuset Bonnier Publications.
Bonnier har ud fra 465 bannerkampagner på selskabets egne sites som bobedre.dk, iform.dk, goerdetselv.dk, penge.dk og komputer.dk fundet en lang række karakteristika, der hæver klikraten.
Klikraten er det tal, der angiver, hvor mange personer, der besøger et site og samtidigt klikker på en bannerannonce.
Gratis er ikke noget værd
Blandt Bonniers observationer er, at ordet "gratis" i en bannerreklame ikke har nogen effekt på klikraten, hvorimod ordet "klik" øger klikraten med 10 procent.
Den mest effektive bannerreklame er dog de flash-bannere, hvor brugerne bliver inddraget i et lille spil eller quiz.
"Jeg vil dog ikke råde folk til bare at benytte sig blindt af spil og quizzer, fordi det vigtigste i en bannerreklame er, at den passer ind på sitet og det produkt, som man reklamerer for," siger salgsdirektør Lars Guldager fra Bonnier Publications.
Én ud af 122 klikker
Bonnier-undesøgelsen viser, at bladhusets bannerkampagner i gennemsnit har en klikrate på 0,82 procent, hvilket svarer til, at én ud af 122 læsere klikker på en bannerreklame.
For de mest effektive bannerreklamer kan Bonnier notere en klikrate på to procent - for de mindst effektive er det kun én ud af 10.000, der klikker på reklamen.
Handler ikke længere om det hurtige salg
Undersøgelsen er udarbejdet med bistand fra Peytz Analyse, der har været med til at fremhæve i alt 24 karakteristika for effektiviteten af Bonniers bannerreklamer.
Analysekonsulent Bertel Voss fra Peytz Analyse pointerer, at bannerreklamer på den lange bane har ændret sig siden de vildt blinkende animerede giff'er fra slutningen af forrige årtusinde.
"Bannerreklamer er modnet og bliver i højere grad brugt til branding og til at få kunderne til at fordybe sig i et produkt frem for bare at skaffe et hurtigt salg her og nu, som det var tilfældet i dot-com-dagene" fortæller Bertel Voss.
Han ser samtidigt en stigende tendens til, at nyere bannerreklamer kæmper en hård kamp mod bannerblindhed, fordi forbrugerne har vænnet sig til de blinkende annoncer.
"Der skal mere og mere til for at få opmærksomhed på nettet, og personligt tror jeg ikke helsides bannere er vejen frem, for jeg bliver selv irriteret over dem," siger Bertel Voss.