Artikel top billede

Verdens store it-firmaer uenige om cloud-manifest

Virksomheder som IBM, Cisco og Sun er gået sammen om et såkaldt cloud-manifest, der nu er lanceret officielt. Både Amazon, Google og Microsoft vender dog ryggen til manifestet.

Cloud compting er de senere års nok mest omtalte it-tendens.

'Skyen', som er den fordanskede betegnelse, er blevet kaldt alt lige fra en revolution af måden, vi leverer og anvender it på, til en omgang over-hypet it-øregas.

Nu vil en lang række cloud computing-aktører have industrien til at samle sig om en række principper for cloud computing, så alle er enige om, hvad det er, vi taler om.

Det sker i et såkaldt "Cloud Manifesto", der har blandt andre IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware blandt støtterne.

"Et ting står klart: Industrien har brug for en objektiv, direkte dialog omkring, hvordan det nye it-paradigme vil påvirke organisationer, hvordan det kan anvendes sammen med eksisterende teknologier og om de potentielle falgruber i forhold til proprietære teknologier, der kan føre til lock-in og begrænsede valgmuligheder," står der blandt andet i indledningen på cloud-manifestet.

De 38 virksomheder, der indtil videre bakker op om manifestet, er blevet enige om en række principper for, hvad cloud computing er.

"Vi mener, at disse grundlæggende principper udspringer af en holdning om, at cloud computing bør være lige så åbent som alle andre it-teknologier," forklares det i manifestet.

Skaber splid i industrien

Selvom formålet med cloud-manifestet altså angiveligt skulle være at samle de mange virksomheder, der arbejder med cloud computing, har optakten til selve lancering i dag, mandag, været alt andet end harmonisk.

Vigtige cloud-spillere som Google, Amazon, Microsoft og Salesforce optræder således ikke på listen over virksomheder, der bakker op. Og det skyldes ikke, at webredaktøren har glemt at opdatere listen.

Microsofts Steven Martin, der er en af selskabets direktører inden for udviklings-platforme, udtalte allerede i sidste uge, at Microsoft ikke ønsker at deltage - selvom selskabets egne cloud computing-tiltag "har åbenhed og interoperabilitet i højsædet"

"Vi har hørt, at der ikke var noget ønske om at diskutere, og endnu mindre implementere, forbedringer i dokumentet på trods af det faktum, at vi har lært gennem egne erfaringer," skriver Steven Martin blandt andet på sin blog.

Se cloud-principperne

Reuven Cohen fra virksomheden ElasticVapor er initiativtageren til Open Cloud Manifesto og han stiller sig uforstående over for Microsofts kritik.

"Vi har været i aktive drøftelser med Microsoft om open cloud manifestet som bogstaveligt talt er blevet færdigt i løbet af de sidste par uger. Det er uheldigt at de opfatter det på den måde, som de gør. Microsoft var blandt de første til at reviewe manifestet," hedder det blandt andet på Reuven Cohens blog.

Han ender med en opfordring til Microsoft:

"Hvis Microsoft virkelig går ind for et åbent cloud økosystem, så giver dokumentet en perfekt anledning til at erklære det offentligt."

Også en af verdens største cloud-leverandører, Amazon, afviser dog at bakke op om manifestet og argumenterer, at man bedst illustrerer åbenhed over for kunderne ved rent faktisk at levere det.

"Gennem de seneste tre år har vi gjort AWS (Amazon Web Services) tilgængelig via mange platforme, mange programmeringssprog og mange operativsystemer - fordi det er det, kunder har sagt betyder mest," skriver Amazon i en udtalelse.

GigaOM har været i kontakt med Google, der også bakker om om dialogen og åbenheden - men samtidig heller ikke ønsker at deltage i manifestet. Selskabet kommer ikke med nogen nærmere forklaring på dette.

Pricipperne

I cloud-manifestet, som du kan læse her, listes en række argumenter for, hvorfor 'skyen' skal være så åben som muligt, og derefter opsættes en række pricipper for, hvad der skaber denne åbenhed.

1: Cloud-leverandører skal arbejde sammen om at sikre, at udfordingerne i forbindelse med cloud (sikkerhed, integration, portabilitet, interoperabilitet, governance/styring, metering/monitoring) bliver adresseret gennem et åbent samarbejde og den passende brug af standarder.

2: Cloud-leverandører må ikke bruge deres markedsposition til at låse kunder til deres specifikke platform og begrænse deres valg af leverandører.

3: Cloud-leverandører skal anvende og adoptere eksisterende standarder, når det er passende. Industrien har investeret stort i eksisterende standarder og standard-organisationer; der er ingen grund til at kopiere eller genopfinde dem.

4: Når der er brug for nye standarder (eller jursteringer til eksisterende standarder), skal vi være fornuftige og pragmatiske for at hindre for mange standarder. Vi skal sikre, at standarder skaber innovation og ikke forhindrer det.

5: Ethvert community-tiltag inden for den åbne cloud skal være drevet af kunde-behov, ikke kun de tekniske behov hos cloud-leverandører, og skal testes eller verificeres i forhold til faktiske kunde-krav.

6: Cloud computing standard-organisationer, interessegrupper og communities skal samarbejde og forblive koordinerede for at sikre, at tiltag ikke overlapper eller kommer i konflikt.




IT-JOB

Københavns Professionshøjskole

Cloudarkitekt

Capgemini Danmark A/S

Cloud Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere