Artikel top billede

Tanken om de stationære computere er i virkeligheden lidt latterlig i dag, mener administrerende direktør Jim Whitehurst, Red Hat.

Red Hat-chef i Linux-debat: Desktoppen forsvinder

På en open source-konference tidligere på ugen påpegede Red Hats topchef flere problemer i forhold til at køre Linux på stationære computere.

Computerworld News Service: Linux har allerede fået stor succes på server-området, men kan det samme ske med desktoppene?

I denne uge debatterede paneldeltagerne på en teknologisk konference spørgsmålet med en repræsentant fra Red Hat, der til gengæld satte spørgsmålstegn ved, om emnet overhovedet er relevant længere.

Repræsentanterne fra organisationerne Red Hat, the Chicago Mercantile Exchange og Fidelity Information Services gav under overskriften 'End Users and Linux: Do We Have a Participation Problem?' deres perspektiv på Linux og open source på desktoppen på en session på Infoworlds Open Source Business Conference (OSBC), som blev holdt i San Francisco.

Administrerende direktør for Red Hat, Jim Whitehurst, påpegede flere mulige problemer i forhold til at køre Linux på stationære computere, og blandt andet talte han om, de finansielle overvejelser firmaet har som leverandør af Linux.

"Mit største problem er, at jeg simpelthen ikke ved, hvordan man skulle kunne tjene penge på det," sagde Jim Whitehurst.

Der er nogle penge i Linux-desktoppen, men ikke mange, tilføjede han.

"Vi har allerede en desktop, men den kan vi typisk kun sælge til store server-kunder, der vil have stationære computere."

Red Hat tilbyder et produkt til desktoppe i virksomheder, men Jim Whitehurst er ikke helt sikker på, hvor relevant den stationære computer i sig selv vil være om fem år, nu hvor cloud-baseret- og smartphone-computing og VDI (virtuel desktop infrastruktur) står for døren.

"Tanken om de stationære computere er i virkeligheden lidt latterlig i dag," bemærkede han.

"Jeg vil personligt hellere skøjte derhen til, hvor pucken lander om lidt, end til der, hvor den er lige nu," tilføjede Jim Whitehurst med en analogi fra hockey-verdenen.

Ifølge Jim Whitehurst er der desuden et problem med inter-operabiliteten.

"Der er en grund til at Microsoft ikke vil certificere Evolution på Exchange," sagde han og tilføjede, at Microsoft har nogle meget stærke principper i forhold til kontrolspørgsmål.

Linux-udviklere på Mac

"Der er mange, der gerne vil bruge Linux til stationære computere, men rent praktisk er det ikke så nemt," sagde paneldeltageren Vinod Kutty, som er associate director hos the Chicago Mercantile Exchange. Han mener, at der stadig er store forhindringer i forhold til at skifte til Linux.

Han fortalte desuden, at selv blandt de Linux-udviklere, han selv kender, er der en del, der foretrækker Macintosh frem for en Linux-desktop.

En anden paneldeltager, Timothy Golden, der er senior vice president for Unix Engineering, sikkerhed og provisioning hos Bank of America, var enig med Jim Whitehurst. "Jeg bliver nødt til at erklære mig enig med Jim her," sagde han. Han mener også, at der vil ske store ændringer i den måde, folk ser på den stationære computer på.

Men en af de andre paneldeltagere, K. S. Bhaskar, som er senior vice president hos Fidelity Information Services, har til gengæld en helt anden og mere positiv holdning til Linux på stationære computere.

"Jeg stoppede med Windows for 10 år siden. I den gruppe, jeg arbejder sammen med på jobbet, fungerer Linux som vores primære desktop. Sådan har det været siden 2000," erklærede han.

En analytiker, der sad blandt publikum, var enig med panelets skeptiske holdning til Linux.

"Jeg tror, de har ret, barriererne er for store," sagde analytiker Tim Clark, der er partner i selskabet The Factpoint Group.

Tidligere samme dag udtrykte administrerende direktør for Novell, Ron Hovsepian, optimisme i forhold til Linux på stationære computere, og specielt i forhold til de såkaldte netbooks.

Paneldeltagerne diskuterede dog også andre emner, som for eksempel hvorvidt den økonomiske krise er god for open source. Krisen er kommet open source til gode, fordi den får folk til at være mere åbne i forhold til at prøve nye ting, sagde Jim Whitehurst for eksempel, ligesom han tilføjede, at mange nye projekter i dag bliver lavet med Linux.

Inden paneldebatten gav Jim Whitehurst en tale, hvori han proklamerede, at den nuværende økonomiske situation medfører "fantastiske tider for open source".

"Det er lige før, jeg har det lidt dårligt med det, for tilhængerne af open source profiterer på andre menneskers elendighed," sagde han.

I dårlige tider, tilføjede han, tvinges folk ud af deres trygge rammer. Firmaer, der ellers aldrig ville have overvejet open source, kigger nu på Red Hat, fortsatte han, og tilføjede at en stor del af Red Hats omsætning er kommet fra konverteringer fra Unix til Linux.

Oversat med Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere