Cyberspace er et kamprum, hvor konflikter udkæmpes, skriver Forsvars-kommissionen i en dugfrisk beretning som er offentliggjort torsdag.
Samtidig slår Forsvars-kommissionen i rapporten fast, at Danmark som højteknologisk samfund "er mere sårbar overfor angreb i cyberspace end mindre teknologisk udviklede samfund."
Kommissionen forklarer, at cyberspace også er et militært kamprum, der får voksende betydning, "ikke mindst på grund af den voksende afhængighed af informations- og kommuni-kationssystemer, både i samfundet generelt og i forsvaret specifikt," hedder det i rapporten.
Trusler mod forsvarets systemer
Det understreges, at truslerne også kan ramme ERP-systemet DeMars.
Løsningen er, ifølge Forsvarskommissionen, at oprette nye kapaciteter, "som blandt andet skal sikre Forsvarets it-systemer mod et angreb i cyberspace," hedder det i redegørelsen.
I rapporten nævnes et stigende behov for et egentligt "cyberforsvar" på grund af de stigende trusler fra internettet.
"Etableringen af cyberspace har således åbnet en helt ny sikkerhedspolitisk dimension, hvor stater, terrororganisationer og organiserede kriminelle med få omkostninger og ringe risiko for opdagelse og 'modangreb' kan forvolde stor skade. Denne udvikling - hvor krige ultimativt vil kunne udkæmpes virtuelt, uden at der løsnes et skud - udfordrer etablerede folkeretlige og institutionelle forestillinger om, hvori aggression består," hedder det videre i redegørelsen.
Slukke internettet
Samtidig foreslår kommissionen, at Forsvaret skal have kontrol med eventuelle fjender og modstanderes brug af internettet.
"Endvidere bør forsvaret fremadrettet kunne afdække og forhindre modstanderes anvendelse af cyberspace," skriver Forsvarskommissionen, der ser løsningen i oprettelsen af "en såkaldt Computer Network Operations (CNO) kapacitet inden for Forsvarsministeriets område med henblik på at forsvare egen brug af og forhindre modstanderes udnyttelse af cyberspace," står der i beretningen på side 361 af de i alt 406 sider.
I redegørelsen optegner Forsvarskommissionen også mulige trusler som følge af globaliseringen.
Eksempelvis vil "et sammenbrud i den indiske software-industri som følge af intern uro eller en konflikt med Pakistan (..) have en betydelig indvirkning på de europæiske økonomier, der har outsourcet store dele af deres programmeringsopgaver til Indien."