Artikel top billede

I Storbritannien skal politiet nu jagte cyber-kriminelle

I mange lande er indsatsen imod kriminalitet på nettet så utilstrækkelig, at det svarer til at forsøge at holde tidevandet tilbage med et kosteskaft.

Computerworld News Service: Politiet i Storbritannien anerkender, at der stadig er lang vej før indsatsen mod bedragere og cyberkriminelle bliver rigtig effektiv. I dag stjæles der hvert år for rundt regnet 112 milliarder kroner på nettet i Storbritannien.

Mike Bowron, som er leder af politistyrken i London, fortæller at, indtil en kollega med indsigt i computere forklarede det for ham, så "troede jeg, at botnet og Storm Worm var karakterer fra tv-serien dr. Who, og at et 'denial of service' var noget, der hørte industrien til."

I dag har Mike Browen dog fået mere styr på termerne, og sidste onsdag talte han ved en kongres om e-kriminalitet, der fandt sted i London.

I Storbritannien planlægger man nu at indføre et omfattende rapporteringssystem, 'the National Fraud Reporting Center', som forhåbentligt vil gøre politiet i stand til at spore bedrageri og kriminalitet på internettet.

Der vil blive oprettet en hjemmeside til samme formål, og firmaer og private vil kunne ringe ind og fortælle om de ikke-akutte tilfælde af snyd, de har oplevet.

Centret er en del af den 3-årige strategi ('the National Fraud Strategy'), som regeringen fremlagde i sidste uge. Den er blevet udviklet af 'the National Fraud Strategic Authority', som er en instans under statsadvokaten.

De data, som centret skal indsamle, vil kunne bruges af for eksempel skatte- og finansmyndighederne og 'the Serious Fraud Office' (som er et statslig myndighed, der tager sig af større bedrageri-sager) til at spore de trends, der må være på området. Det fortalte Mike Bowron onsdagens møde.

"Dette vil sikre at ethvert, lille tilfælde af snyd på nettet - og vi taler om millioner i alt - vil kunne bidrage til at skabe et mere præcist og omfattende billede af situationen," sagde Bowron.

"Alle indberetninger vil blive taget i betragtning, om så det drejer sig om én, der er blevet franarret 50 kroner på en online-aktion."

Politi science fiction

Indtil nu har indsatsen imod cyber-bedragerier været "politi science fiction", men det nye data vil give politiet mulighed for at lave avancerede analyser, der præcist kan lokalisere de små bander, der udfører den internationale kriminalitet.

Projektet er dog meget komplekst, og der er masser faldgruber i form af de kulturelle, politiske og juridiske problemer, der kan følge i kølvandet på en sådan indsats. Dette vil sandsynligvis vise sig at være mere besværligt end de tekniske problematikker, som også vil opstå, siger Mike Bowron.

"Vi arbejder hårdt på at få gjort de her ting rigtigt allerede fra starten."

Der er dog også taget andre initiativer på området. Fra og med næste måned er Mike Bowrons London-politistyrke blevet udnævnt til at være 'National Lead Police Force for Fraud', og den skal dermed stå i spidsen for bedrageri-sager fra hele Storbritannien.

I løbet af det sidste år er 50 politimænd blevet trænede til at påtage sig opgaven, og de har allerede behandlet 70 sager, som ikke normalt ville blive rørt, men som alligevel repræsenterer næsten 8 milliarder kroner, der er blevet snydt for.

Andre initiativer inkluderer blandt andet, at flere ofre for internet-kriminalitet skal have erstatninger og at det i højere grad end tidligere skal være muligt for domstolene at konfiskere de værdier, som de kriminelle har opnået via bedrageri, og som skal tilbagebetales til ofrene.

I Storbritannien har man desuden for nylig oprettet en ny politistyrke ('the Police Central e-Crime Unit'), der udelukkende skal beskæftige sig med kriminalitet på nettet, og som over en periode på tre år vil modtage 56 millioner kroner i støtte fra det engelske indenrigsministerium.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere