Computerworld News Service: De store virksomheder frygter mere og mere, at deres ansatte fristes til at stjæle data eller sælge forretningshemmeligheder på grund af den dårlige økonomi, påpeger en årlig spørgeundersøgelse udført af KPMG.
66 procent af respondenterne føler, at arbejdsløse it-folk muligvis vil fristes til et liv i kriminalitet på grund af bonus-nedskæringer, fyringer og værdiløse aktieoptioner.
Undersøgelsen E-crime Survey 2009, som blev præsenteret i tirsdags under E-Crime Congress i London, udspurgte 307 private virksomheder, statslige organisationer og politi- og efterretningstjenester.
Undersøgelsen viser, at bedrageri begået af ledere, ansatte og kunder er tredoblet i forhold til 2007, og recessionen vil sandsynligvis blot forværre problemerne.
Ansatte har ofte "superadgang" til følsomme forretningssystemer og kender disse systemers svagheder. Det betyder, at virksomheder er nødt til at have strenge procedurer på plads til at "låse folk ude", når de ikke længere arbejder i en organisation ifølge undersøgelsen.
Denne spørgeundersøgelse blev fremlagt under konferencen efter en række dystre foredrag af sikkerhedseksperter om den aktuelle sikkerhed på internettet. Disse eksperter registrerer stadig en eksponentiel vækst i antallet af malware, samtidig med at antivirussoftware har en fortsat nedsat effekt.
Frygter trojanere mest
Tal fra Symantec viser, at der nu eksisterer flere end 2,4 millioner varianter af malware, fortæller Malcolm Marshall, som er partner hos KPMG inden for it-governance.
Sikkerheds-community'et kan snart "stå over for en potentiel nedsmeltning i den måde, vi gør forretning på nettet," mener Marshall. Årsagerne er at finde i ting som it-professionelle, der forsømmer at udrulle opdateringer, it-kriminelle, der bliver bedre og bedre og en generel mangel af viden om sikkerhed hos forbrugerne, fremhæver han.
"Vi ved, at slutbrugere generelt ikke er særlig sofistikerede," siger Marshall. "Virkeligheden er, at vi oplever mere sofistikerede angreb rettet mod sofistikerede brugere."
Af andre konklusioner fra undersøgelsen kan nævnes, at 45 procent af de af respondenterne, der håndterer kritisk national infrastruktur, svarer, at de ser en forøgelse i antallet af angreb på deres systemer. 51 procent af den samme kategori af respondenter svarer, at disse angreb bliver mere og mere teknisk sofistikerede.
68 procent af respondenterne svarer, at de mener, at ud af alle typer malware så er det de trojanske heste - som er designet til at virke harmløse, men som eksempelvis kan stjæle data - der påvirker deres organisationer mest. Rootkits udgør den næststørste bekymring efterfulgt af spyware, orme, virusser, malware på mobiltelefoner og sidst adware.
Oversat af Thomas Bøndergaard