Københavns Universitets Biblioteks- og Informationsservice (KUBIS) vil være med på noderne og giver nu de danske borgere mulighed for at låne en e-bogslæser. Fra onsdag 1. april vil KUBIS som de første i Danmark udlåne e-bogslæsere.
Selvom biblioteket igennem længere tid har anskaffet e-bogs licenser, har det ikke før været muligt at læse e-bøgerne på andet end en normal skærm eller printe dem ud på papir.
"Vi stiller i første omgang 20 e-bogslæsere af mærket Sony PRS 505 Reader til rådighed for vores brugere. Hvis der bliver mere rift om dem, er det muligt, at vi skal ud og anskaffe os flere," siger Christian Knudsen, specialkonsulent i KUBIS og ansvarlig for anskaffelsen af e-bogslæseren.
"Prisen har været på 2.000 kroner stykket, men vi har fået en smule mængderabat. Det vil ikke være muligt at foretage fjernlån på dem."
Svært at opdrive en e-bog i Danmark
Det er for almindelige brugere i Danmark ganske svært at anskaffe sig en e-bog. Man kan for eksempel kun købe Amazons Kindle 2.0, hvis man har et amerikansk kreditkort og har adresse i USA.
De e-bogstitler som Københavns Universitet stiller til rådighed er primært af faglitteratur. Her er det primært naturvidenskabelig og sundhedsvidenskabelig faglitteratur, men KUBIS stiller omkring en kvart million e-bogstitler til rådighed, så der skulle være noget for enhver smag.
"Vi har tænkt os at forinstallere 'Junglebogen', 'Pride and Prejudice' og 'The Origin of Species' på e-bogslæseren, så den ikke kun kommer ud med en manual," siger Christian Knudsen.
"Det er primært litteratur på engelsk, der er til rådighed for brugerne. De danske titler halter det lidt med for tiden, men vi har et samarbejde med ebib.dk, der kan levere et par tusinde titler."
Risiko for tyveri
Det er som sagt ganske vanskeligt at anskaffe sig en e-bog i Danmark. Derfor kan det tænkes, at der er brugere, der kan "fortabe" bogen. Men det skal man slet ikke spekulere i, hvis det står til KUBIS.
"Der vil blive betragtet som tyveri, hvis e-bogslæseren bortkommer, og man vil komme til at hæfte for de fulde anskaffelsesomkostninger plus indrivelsesgebyr," siger Jytte Kjærgaard, kommunikationskonsulent i KUBIS.
Det vil være muligt at låne e-bogslæseren på samme vilkår som normale bøger altså 30 dage ad gangen, og det vil være muligt at forlænge lånet, så længe der ikke er reservationer på den.