Artikel top billede

AMD og Intel optrapper hadefuld fejde

Computerchipgiganterne AMD og Intel er kommet i ny karambolage med hinanden.

De har ikke været de bedste venner, og noget tyder på, at de heller ikke bliver det. Chipgiganterne AMD og Intel har ikke kunnet enes om x86-kompatible chips, siden AMD oprettede datterselskabet Globalfoundries.

AMD hævder, at hverken selskabet eller datterselskabet Globalfoundries behøver en krydslicensaftale for at producere x86-kompatible chips. Intel hævder derimod, at man har brudt aftalen med Globalfoundries, som Intel ikke mener, er et datterselskab til AMD.

Derfor mener Intel, at Globalfoundries ikke er ombefattet af den krydslicensaftale, der er indgået mellem Intel og AMD.

Eskalering af konflikt

Intel har ifølge AMD nu truet med at ophæve den krydslicensaftale, der blev indgået i 2001. AMD mener, at truslen er et brud på selve aftalen og man har nu indklaget Intel for den føderale sikkerheds- og udvekslingskomite i USA.

Flere analytikere mener, at konflikten mellem de to chipproducenter er blevet eskaleret.

"Det her kan betyde et længerevarende slagsmål. Denne sag vil dreje sig om, hvorvidt Globalfoundries er et datterselskab eller ej, og det kan godt blive kompliceret at finde ud af," skriver Larry Dignan, redaktionschef på ZDnet.

AMD har også truet med at offentliggøre hele krydslicensaftalen.

"Når AMD truer med at gøre hele krydslicenskontrakten offentlig, så er det en stor sag for begge parter," skriver Anders Bylund, journalist på TMF.

"De indtil videre hemmelige dele i aftalen er dele, som chipproducenterne ikke i første omgang har følt skulle ud i offentligheden."

"De vil have os til at dø"

I AMD er man overbevist om, at man kæmper en eksistentiel kamp mod overmagten.

"Intel ønsker at se os død. I deres (Intels) verden ville det være bedst, hvis vi ikke eksisterede," siger Harry Wolin, advokat for AMD, til Cnet.

Men Intel er uenige.

"AMD har været en konkurrent i snart 40 år. De forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Det drejer sig ikke om at få AMD til at forsvinde. Det drejer sig om vores og AMD's rettigheder under krydslicensaftalen," siger Chuck Malloy, talsmand for Intel.

Ashnok Kumar, investoranalytiker ved Collins Stewart, mener at meget af konflikten er spil for galleriet.
"Kan Intel køre AMD ned? Det kan de nok, men det er ikke et sandsynligt udfald," siger Ashnok Kumar til Cnet.

"Det vil betyde en stor modreaktion fra pc-producenterne. Pc-producenterne vil stå i kø for at tale med politikerne i Washington."

Intel har givet AMD 60 dage til at løse problemet med Globalfoundries. Hvis problemet ikke er løst da, vil Intel annullere krydslicensaftalen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere