Artikel top billede

Opgaven bliver både større og dyrere, end den oprindeligt var vurderet til, sagde Jan Cilius Nielsen, it-chef i Statens It, i december.

Her er det omtumlede liv for Statens It

Statens It har kun eksisteret i et lille års tid - de fleste måneder kun på skrivebordet. Centerets leder Jan Cilius Nielsen har i dag 60 ansatte under sig.

En støvet rapport fra Finansministeriet proppet med en masse tal og den usexede overskrift 'Administrative servicecentre i staten' blev starten for det omtumlede liv for statens it-center.

Bag tallene i rapporten fra janaur 2008 lå en bombe.

Regnedrengene i ministeriet pønsede nemlig på at gøre indhug i noget af det allerhelligste i embedsmændenes hverdag: de såkaldte ressortområder.

Planen var, at fremover skal hele 15 ministerier afgive magt over it-driften til ét center.

Stordriftsfordelene skal malkes. Op imod 700 millioner skulle spares årligt, hvilket samtidig ville medføre færre arbejdspladser i staten.

Projektet kom ikke helt heldigt fra start, da Computerworld kom i besiddelse af rapporten, inden medarbejdere, fagforeninger eller andre aktører var orienteret om planerne.

Historierne 6. februar 2008 om blandt andet, at skatteminister Kristian Jensen (V) fik centeret under sig, gav genlyd.

"Skatteministeren gives via kongelig resolution ansvaret for at udbyde og drive opgaver vedrørende it for alle statslige institutioner," lød det i rapporten fra Finansministeriet.

Reaktioner i nord og syd

Eksperter var begejstret for ideen, der fik et 13-tal på den gamle karakterskala.

"Det er meget imponerende. Det er lige til et 13-tal. Jeg troede ikke, at Finansministeriet turde tage det store skridt," sagde direktør Michael Karvø fra Center for Digital Forvaltning, CEDI.

Og dagen efter Computerworlds afsløring giver regeringen sin officielle blåstempling af projektet.

"Der er ingen tvivl om, at vi vil få en markant synergieffekt ved at samle statens it-opgaver. Vi får mulighed for at gennemføre nogle effektiviseringer, som vi i langt højere grad kan gøre i et samlet forløb," siger skatteminister Kristian Jensen.

Men ikke alle er glade.

It-fagforeningen Samdata er stærkt utilfreds med informationsnivauet til medarbejderne i staten.

Nervøse medarbejdere kimer fagforeningen ned, fordi det af Finansministeriets rapport fremgår, at der bliver færre it-arbejdspladser i staten.

"Det er fint at læse det i Computerworld, men vi ville gerne have været orienteret inden," siger formand Pia Brade fra Samdata 12. februar.

Opbygningen tager form

I april 2008 udpeges fra Skat en midlertidig sekretariatsleder til Statens It.

Og umiddelbart efter ansættes 15 medarbejdere fra en række ministerier til at deltage i arbejdet.

En måneds tid senere tiltræder CIO Jan Cilius Nielsen som direktør for Statens It.

Han er en rutineret herre med erfaring fra nogle af Danmarks store virksomheder.

I maj får Centeret også en fysisk adresse i København.

Stille og roligt øges antallet af medarbejdere til 60 personer i oktober 2008.

Hov - beregningerne er usikre

29. oktober 2008 kan Computerworld pludselig fortælle, at de beregninger, der ligger bag etableringen af statens it-center, hviler på et meget tyndt grundlag.

"Det har været svært at tilvejebringe valide økonomidata, hvilket har gjort det vanskeligt at estimere et besparelsespotentiale ved en bedre samordning," står der i en rapport fra Finansministeriet.

I december 2008 må skatteminister Kristian Jensen da også erkende, at statens it-center hviler på et tyndt grundlag.

"Vi må erkende, at den første dataindsamling manglede en del. Vi er i gang med en ny indsamling af data," siger ministeren.

Dyrere end forudset

Også i december 2008 kommer det frem i Version2 og på Computerworld, at projektet faktisk ser ud til at blive en del dyrere end forventet.

12. december 2008 antyder it-chef Jan Cillius Nielsen fra Statens It, at etableringen af centeret kan blive endog noget dyrere end forventet, da man blandt andet har fundet 1.500 ekstra servere.

"Det eneste, vi kan sige, er, at opgaven er større, end den oprindeligt blev vurderet til. Vi har nu 46.000 brugere, vi skal servicere, hvor det oprindeligt var 35.000," siger Jan Cilius Nielsen.

Det er formodentlig netop de nye beregninger og forhandlinger mellem Finansministeriet og Statens It, der lader til at have udløst en sand rygtestorm om centerets fremtid i denne uge.

Rygter, der atter har sendt fagforeningen op i det røde felt på grund af dårlig kommunikation til medarbejderne om, hvad der skal ske.

Sikkert er det dog, at Jan Cillius Nielsen fortæller til Computerworld, at centeret bliver forsinket to-tre år.

Men der er næppe skrevet den sidste linje om det omtumlede liv for statens it-center.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere