Artikel top billede

England er et mareridt, for der køber de enkelte institutioner ind meget decentralt," siger Per Bahr, direktør, AMD. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Han er AMD's papirkriger

Kampen om processormarkedet kæmpes i de mindste juridiske og teknologiske afkroge af pc-markedet. Danske Per Bahr er papirkriger hos processorkrigens underdog AMD.

En dansker kæmper i frontlinjen i den processorkrig, som raser mellem de to store processorvirksomheder, Intel og AMD.

AMD-direktør Per Bahr er rejsende i juridiske spidsfindigheder og processorperformance. Eller mere præcist: Han skal sikre, at AMD kommer i betragtning, når en stat, kommune eller regional myndighed i Europa vil købe tusindvis af pc'er. For en enkelt detalje i materialet kan betyde, at AMD er diskvalificeret fra start. En detalje kan stille konkurrenterne fra Intel bedre og udelukke AMD, og det har AMD ikke råd til.

"Producenterne siger, at de ikke tør byde med en AMD-processor, hvis der for eksempel står en ‘Intel 3 gigahertz-maskine eller tilsvarende' i udbuddet," forklarer Per Bahr. I de tilfælde vil pc-producenterne hellere byde ind med en Intel-maskine.

Derfor er det meget vigtigt for AMD at få ændret de offentlige indkøberes måde at beskrive pc'er på.
Det er Per Bahrs opgave, og han kæmper overalt i Europa for at få AMD tilbage på markedet for pc'er til det offentlige.

Han sammenligner processorkampen med situationen, når det offentlige skal købe bil. I det tilfælde er det ikke tilladt at skrive i udbudsmaterialet, hvilket mærke bilen skal være. Det er heller ikke tilladt at skrive, hvem der skal have produceret motoren. Til gengæld kan man beskrive nøjagtig, hvad bilen skal bruges til, og hvilken ydeevne den skal have.

Hård modstander

Selv om Per Bahr og AMD mener, at de har både EU-retten og et snusfornuftigt konkurrenceargument på deres side, udkæmpes processorkrigen fra det ene udbud til det næste.

Og han er ikke sen til at erkende, at AMD's store konkurrent Intel efterhånden står så stærkt på markedet, at Intels processorer af mange bliver opfattet som standarden. Men det må man ikke. Og det er det, alle Per Bahrs pointer kredser om. For ellers er der ikke konkurrence på markedet.

Inden for EU bruger han lovgivningen til at presse AMD ind på markedet igen.

Det er fem år siden, AMD begyndte at samarbejde med EU-Kommissionen. EU spiller en rolle i denne sammenhæng, fordi det er et EU-krav, at store offentlige indkøb skal sendes i udbud. Og netop her forsøger Per Bahr at sikre AMD en bedre position.

Reel konkurrence sikrer lave priser

I Danmark var Per Bahr blandt andet i dialog med Finansministeriet, da staten foretog sit store rammeudbud på pc'er. I første omgang havde ministeriet nemlig stillet et krav til ydelse, som ville udelukke pc'er bestykket med AMD-processorer fra udbuddet.

Den formulering blev rettet, og ifølge Per Bahr var den reelle konkurrence helt ned på processor-niveau med til at sikre meget lave priser.

"Staten har fået rekordlave priser i det udbud, og det skyldes blandt andet, at konkurrencen blev optimeret," siger Per Bahr.

Dialogen med Finansministeriet har ført til, at Per Bahr har været i kontakt med Konkurrencestyrelsen, som nu har præciseret over for de danske offentlige indkøbere, at de ikke må udbyde pc-aftaler, der rummer direkte henvisninger til en af processorproducenterne.

Samtidig har Per Bahr vundet en lille sejr, for Konkurrencestyrelsen anbefaler, at indkøberne i stedet begynder at bruge benchmark-analyser, når de skal købe ind. Det gør Per ­Bahrs arbejde en del lettere end i andre lande, for nu kan han henvise til Konkurrencestyrelsens anbefaling. I andre lande kan det være langt sværere at overskue det offentliges indkøb.

"England er et mareridt, for der køber de enkelte institutioner ind meget decentralt," siger Per Bahr.
Han tilføjer, at et par store sager i Tyskland og Frankrig har vist, at der også er et stort potentiale i de lande, hvis AMD kan overbevise myndighederne om at følge EU-reglerne.

Flad bane

Per Bahr forklarer, at vejen til mere reel konkurrence går gennem brug af industristandarder.

For hvordan måler du, hvilken processor der er bedst?
Ifølge Per Bahr handler det om meget mere end gigahertz. Derfor pointerer AMD-direktøren gang på gang, at hans job er at få kunderne til at forstå, at der er penge at spare ved at få begge de store processorproducenter ind i kampen.

Det kan kunderne blandt andet gøre ved at bestille ud fra en industristandard. Per Bahr forklarer, at den industrielle bench­mark fra Babco, der er anerkendt af begge kombattanter, giver kunderne mulighed for at måle AMD og Intel over for hinanden.

Hvis konkurrencen foregår på et jævnbyrdigt grundlag, tror Per Bahr, at AMD kan udfordre Intels overherredømme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere