Hvor meget, den vil stige, strides de lærde om, blandt andet på den store klimakonference i København, der slutter i dag. Men en meters penge skulle være realistisk, vurderer de.
Mens det næppe kræver en raketvidenskabsmands hjerne at forudsige, at det vil de være de lavest beliggende områder, der bliver oversvømmet først, er det alligevel ikke altid helt indlysende, hvor en oversvømmelse vil ramme.
Det kom for eksempel bag på beboerne i Greve, syd for København, at netop deres område blev lagt under vand, mens regnen piskede ned i Danmark i den særdeles våde sommer 2007.
Højdemålinger med laser
Der er heldigvis hjælp at hente fra forskere fra Datalogisk Institut ved Århus Universitet. De har udviklet et program ved navn TerraSTREAM, der kan beregne præcis, hvor vandet vil flyde hen.
"Hvis myndighederne skal have en chance for at bekæmpe en oversvømmelse, skal de vide nøjagtigt, hvor det bliver vådt. Vores software kan beregne dette for hele Danmark på en gang, og det er der, så vidt jeg ved ingen andre, der kan," siger professor Lars Arge fra Datalogisk Institut, Aarhus Universitet til Videnskab.dk
Programmet er baseret på detaljerede højdemålinger af Danmark, og målingerne er foretaget med laser-scanninger af jordens overflade fra fly. Tidligere blev målingerne foretaget med radar, men laseren er mere præcis.
Målemetoden genererer enorme mængder data, faktisk i så store mængder, at det hidtil har været vanskeligt at analysere på dem.
Laseren måler for hver halvanden meter, og det resulterer i 1.000.000.000.000 bytes data, som eksisterende softwaresystemer meget vanskeligt håndterer.
"Staten har købt det enorme datasæt og har sendt dem ud til kommuner og styrelser. Men hidtil har kommunerne ikke rigtigt kunne bruge dem til noget, fordi datamængden er for stor til den software, der skal lave oversvømmelsesmodellerne," siger Lars Arge til Videnskab.dk.
Data hentes hurtigere
De enorme mængder data fra laser-scanningerne har hidtil fyldt for meget til at kunne ligge på samme computer som selve softwaren, og har krævet deres egen harddisk.
Her er problemet, at beregningsprogrammerne henter en lille bid information ad gangen, hvilket tager ubrugeligt lang tid, når der regnes på data i de dimensioner.
Århus-forskernes nye algoritmer finder ikke kun de specifikke data, som computeren har akut brug for, men medtager også informationer fra harddisken, som den skal regne på lige om lidt.
Det kan lade sig gøre, fordi data er arrangeret på en særlig måde, så softwaren let kan finde rundt i dem.
Professor Lars Arge fik ideen til oversvømmelsessoftwaren under et ophold i USA, hvor myndighederne var forberedt på en indkommende orkan, men alligevel blev overrasket over, hvilke områder, der blev oversvømmet.
Softwaren er udviklet med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd på Center for Massive Data Algorithmic, MADALGO.