Artikel top billede

Med indsættelsen som bestyrelsesformand i KMD bliver Vagn Sørensen en af de mest magtfulde personer i dansk it. Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix

Skal den nye formand rydde op i KMD?

Den ny bestyrelsesformand i KMD, 49-årige Vagn Sørensen, indtager nu sin femte post som bestyrelsesformand på vegne af en kapitalfond. Ekspert kalder ham et 'velafprøvet' valg.

Med Vagn Sørensen ved roret har KMD fået en bestyrelsesformand, der kender alt til kapitalfonde. Han sidder blandt andet som bestyrelsesformand i TDC, hvor reduktioner i arbejdsstyrken længe stod øverst på dagsordenen. Men det er anderledes i KMD, forsikrer Vagn Sørensen.

"Der er altid noget, som skal komme fra ting, man kan gøre bedre, altså optimering af processer og effektivisering, men det er primært en vækstagenda. Men der er ikke planlagt store revolutioner i form af store personalereduktioner og den slags ting," siger den nyudnævnte bestyrelsesformand.

Ud over formandsposterne hos TDC og KMD sidder han også som bestyrelsesformand i tre andre virksomheder: catering-firmaet SSP, tøjfirmaet BTX Group og hotelkæden Scandic. Alle tre selskaber har kapitalfonden EQT som ejer. Den samme kapitalfond, der nu sammen med ATP overtager KMD.

Ifølge redaktør på Nyhedsbrev for Bestyrelser, Morten W. Langer, har kapitalfondene truffet det sikre valg ved at udpege Vagn Sørensen.

"Han er velafprøvet, og han ved, hvad det er for en opgave, han skal varetage, fordi han har prøvet det før. Og så har han jo et godt navn som en af de mest professionelle danske bestyrelsesformænd," siger Morten W. Langer.

Grundet sin status er Vagn Sørensen også en del af det forholdsvis hemmelige forum kaldet ‘Netværket.' Her indgår topchefer fra dansk erhvervsliv som Preben Damgaard, Stine Bosse og Ditlev Engel.

Erhvervsspidserne kan ikke melde sig ind, men de må i stedet håbe på at blive rekrutteret for at komme indenfor. Vagn Sørensen er desuden medlem af VL gruppe 46, som blandt andre Danske Bank-direktør Peter Straarup også er med i.

Kartelsag medførte fyring

Vagn Sørensen har - ud over rollen som bestyrelsesformand og -medlem i flere andre virksomheder - en lang karriere bag sig i luftfartsbranchen.

I løbet af 17 år havde den i dag 49-årige Vagn Sørensen arbejdet sig op gennem rækkerne hos luftfartselskabet SAS.

I 2001 var han på tale til topposten i den skandinaviske koncern, men i stedet faldt valget på Jørgen Lindegaard. I august samme år rullede en stor skandale om et kartelsamarbejde mellem SAS og Maersk Air, og det endte med, at vicekoncernchef Vagn Sørensen blev fyret.

"Jeg vil rejse mig igen, vær vis på det," fortalte han efterfølgende til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Og der gik kun få uger, inden det østrigske luftfartsselskab Austrian Airlines offentliggjorde Vagn Sørensen som ny topchef i selskabet. Dermed lagde han kartelsagen bag sig, men den dukker stadig op med mellemrum. Sagen er dog slet ikke relevant i dag, vurderer den tidligere SAS-direktør.

"Jeg har samlet mig mange års erfaring, også siden dengang, blandt andet som chef i Austrian Airlines med succes igennem fem år. Og jeg sidder i dag som bestyrelsesformand i en hel række virksomheder, med KMD bliver det fem virksomheder. Så jeg vil mene, at jeg har bevist mit værd også derigennem," fortæller han.

I Østrig nød Vagn Sørensen stor respekt som topchef for Austrian Airlines, og det affødte blandt andet titlen som årets erhvervsleder i Østrig.

I 2006 valgte han dog at takke nej til en fire-årig forlængelse som topchef i selskabet. Efter at have tilbragt 18 af de sidste 21 år i udlandet, følte KMD-formanden, at det var tid til at vende hjem.

KMD skal vokse

I Danmark ligger der nu flere opgaver foran ham, og den nyeste er bestyrelsesformand i KMD.

Det er et selskab, som indtil nu har haft folkevalgte i bestyrelsen, men det er slut nu. Den ny professionelle bestyrelse skal sætte sig nogle mål, og spørgsmålet er, om der skal en ny direktion til at eksekvere de nye ejeres strategi.

Vagn Sørensen blev indsat i TDC's bestyrelse i april 2006 og blev i januar 2008 formand for bestyrelsen. Positionen benyttede han blandt andet til i november sidste år at give Jens Alder sparket som administrerende direktør. Men KMD's topchef Lars Monrad-Gylling har alliegvel ingen grund til bekymring.

"Han sidder meget sikkert. Det er blandt andet på grund af ham og på grund af hans kompetencer og lederskab, at vi har købt virksomheden. Vi ser ham som et væsentligt aktiv for KMD," siger Vagn Sørensen.

På trods af garantien til den nuværende administrerende direktør i virksomheden, er det langt fra sikkert, at alt bliver ved det gamle. Tværtimod. Vagn Sørensen påpeger, at den nu private virksomhed kan forbedre sig.

Farvel til 2.000 ansatte på et år

"Med KMD er vi overbevist om, at vi har købt en rigtig god virksomhed, men selv gode virksomheder kan altid blive en lille smule bedre," siger Vagn Sørensen og tilføjer, at KMD i forvejen er en god forretning.

I telebranchen hos TDC har bestyrelsesformand Vagn Sørensen været med til at skære til for at presse omkostningerne ned. Det har blandt andet nedbragt arbejdsstyrken i teleselskabet med mere end 2.000 i Danmark på blot ét år. Han afviser dog at kæde TDC og KMD sammen.

"KMD er på helt andre markeder, på et marked, hvor der findes vækstmuligheder, og et marked, der ikke er præget af den samme konkurrenceintensitet, og der ikke er tryk på toplinjen på den måde. Det, der kommer på agendaen her, er noget helt, helt andet, så der er ikke nogen paralleller," siger han.

Med den ny post er Vagn Sørensen bestyrelsesformand i to af Danmarks største teknologivirksomheder, der omsætter for mere end 40 milliarder kroner til sammen. KMD omsatte i 2007 for 3,2 milliarder kroner.

Dialog med direktionen

Ifølge redaktør Morten W. Langer fra Nyhedsbrev for Bestyrelser skal Vagn Sørensen formentlig agere som led mellem ejerne og direktionen. Redaktøren påpeger, at kapitalfonde ofte er aktive ejere, der sætter dagsordenen.

"Bestyrelsesformanden kan gå ind og være en eller anden form for buffer mellem direktionen og kapitalfondene. Her kan bestyrelsesformanden være den lidt uafhængige part, der sørger for, at samarbejdet glider," forklarer Morten W. Langer.

Vagn Sørensen er også fuldt bevidst om, at han og bestyrelsen skal være i tæt dialog med den direktion, der nu gennemfører de nye ejeres strategi.

"Vi kommer til at have fokus på at sikre den værdiskabelse, der er forudsat. Vi skal være gode sparringspartnere for ledelsen og yde løbende støtte til ledelsen og tilføre industriel kompetence," siger bestyrelsesformanden.

Selvom Vagn Sørensen ikke længere er direktør i luftfartsbranchen, er han aktiv som bestyrelsesmedlem i Air Canadas bestyrelse. Her har han siddet siden november 2006. Desuden er Vagn Sørensen næstformand for rederiet DFDS og medlem af bestyrelsen i ST Global, Braganza og SIMI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere