Konkurrencemyndighederne godkendte i sidste uge salget af KMD, og virksomheden blev solgt i mandags.
Godkendelsen kom, efter Konkurrencestyrelsen havde vurderet tre høringssvar, som blandt andet påpeger konkurrenceproblemer.
Konkurrencestyrelsen har afvist at give Computerworld aktindsigt i dokumenterne, men styrelsen oplyser, at der altså var tre høringssvar.
Ifølge Computerworlds oplysninger har Fujitsu Services og Silkeborg Data indsendt høringssvar. Direktør i Silkeborg Data Mogens Jespersen fortæller, at firmaet sendte et kortfattet svar, som overordnet udtrykte forhåbninger om bedre konkurrence.
"Vi håber, at fremtiden vil vise en øget konkurrence på fair og normale vilkår," siger Mogens Jespersen.
Formuleringerne i det baggrundsnotat, som ligger til grund for godkendelsen af salget, viser, at styrelsen anerkender, at KMD's stærke position kan blive et problem.
"Der kan muligvis opstå konkurrencemæssige problemer, når KMD overgår fra at være ejet af deres primære kunder (kommunerne, KL) til at være ejet af en privat investor," skriver Konkurrencestyrelsen blandt andet i notatet.
Konkurrencestyrelsen noterer sig desuden, at de høringssvar, der er kommet i forhold til salget, peger på en risiko for, at KMD skruer prisen op på at levere data, der ikke er omfattet af den overgangsaftale, som kommunerne har lavet med EQT.
Intet nyt
KMD afviser blankt, at konkurrencesituationen ændrer sig med det nye ejerskab.
Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD, mener, at virksomheden har vist, at den evner at forvalte sin dominerende position ansvarligt.
"Nu har jeg været direktør for KMD i 10 år og levet med, at vi er en dominerende virksomhed. Det er der ikke noget nyt i," siger Lars Monrad-Gylling, som peger på, at flere af de konkurrenter, som har skrevet høringssvar til Konkurrencestyrelsen, er glade for at det offentlige ejerskab er historie.
"Rent konkurrenceretsligt kan man sagtens holde den modsatte tale. De fleste af vores konkurrenter er grundlæggende positive over, at vi bliver solgt," siger Lars Monrad-Gylling.
Ikke skræmmende
Konkurrencestyrelsens bemærkninger skræmmer heller ikke formanden for de kommunale it-chefers forening KITA, Jørgen Kristensen, der er it-chef i Egedal Kommune. Han ser dem tværtimod som en god retningspil.
"Man kan vende det om og sige, at fokus er sat på de områder, vi skal holde øje med," siger han og tilføjer, at han allerede har nogle punkter, som han gerne vil diskutere med KMD.
"Jeg vil have KMD i tale om prissætning. De har et problem i forhold til, at vi har svært ved at forstå deres prismodel," forklarer han.
Han mener også, at kommunerne har et godt tag i KMD gennem den overgangsaftale, som er en del af salget, og samtidig står kommunerne nu mere frit til at presse KMD.
"Hvis det viser sig at få uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi stå sammen. Vi kan nu forlange af dem, at de stiller op som alle andre leverandører," siger Jørgen Kristensen.