Nvidia lancerer GeForce 6800

Grafikgiganten Nvidia har lanceret verdens hidtil hurtigste grafikchip til almindelige computere. Navnet er GeForce 6800 Ultra.

Indhold

Med GeForce 6800 sætter Nvidia rekord, når det gælder ydelsen fra en grafikchip. Den nye chip, der har gået under kodenavnet NV40, har 16 pipelines, og det betyder, at den kan beregne 16 pixels af gangen. Dermed skulle den være omtrent dobbelt så hurtig som de hidtidige rekordholdere.

Traditionen tro kommer den nye grafikchip både i en standard-version og en ultra-version. Forskellen er selve grafikchippens frekvens samt den frekvens, som den tilhørende grafikhukommelse har. GeForce 6800 skulle være klar sidst i maj, mens GeForce 6800 Ultra tidligst kommer på markedet til juni.

Med en frekvens på 400 MHz kan GeForce 6800 Ultra levere 6.400 megapixels i sekundet. Grafikchippen understøtter pixel og vertex shaders version 3.0, hvilket kort sagt betyder, at den kan programmeres til en række imponerende grafikeffekter. Der er seks vertex shaders, der kan klare 600 millioner polygoner i sekundet.

Chippen kan også bruges til video, idet den både kan encode og decode i MPEG og Windows Media Video 9 formaterne.

Grafikkortene vil være udstyret med 256 megabyte GDDR3 grafikhukommelse, der kommunikerer med grafikchippen via en 256-bit bus. Hukommelseskredsene vil have en frekvens på 550 MHz for GeForce 6800 Ultra, men den effektive frekvens vil være dobbelt så høj, så båndbredden mellem grafikchip og hukommelse bliver 35,2 gigabyte i sekundet.

GeForce 6800 er fremstillet med 0,13 mikron teknologi, og det er IBM, der står for selve produktionen. Chippen består af 222 millioner transistorer. De første grafikkort med GeForce 6800 vil være til AGP-porten, men senere vil der også komme kort til PCI Express.

Grafikchippen bruger så meget strøm, at grafikkortene skal tilsluttes to af de firbenede stik fra en ret kraftig strømforsyningen, og der skal en massiv køler til at holde varmen fra den store chip. Det bringer vægten på et GeForce 6800 grafikkort op i nærheden af et halvt kilo.

Man kan regne med en pris på cirka 4.000 kroner for et grafikkort med GeForce 6800 Ultra og en tusindkroneseddel mindre, hvis man kan undvære den ekstra ydelse, der ligger i Ultra-versionen.

Nvidia får muligvis ikke lov til at være alene på toppen ret længe. Rygterne siger, at ærkekonkurrenten ATI om få uger vil lancere en ny serie grafikchips med kodenavnet R420 under navnet Radeon X800, og at flagskibet X800 XT vil have 16 pipelines og benytte GDDR3 RAM lige som GeForce 6800.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere