Artikel top billede

Leder: Mænd af den rette støbning

Computerworld mener: Med salget af KMD er kommunerne endelig stillet helt frit, når de køber it-løsninger, men det forpligter dem også til selv at sørge for de bedste løsninger til prisen.

Der er grund til at kippe med flaget. I denne uge solgte de danske kommuner så omsider it-selskabet KMD. Dermed overlod politikerne også bestyrelseslokalet og magten i landets niendestørste it-selskab til professionelle erhvervsfolk. Især formand og næstformand springer i øjnene.

KMD's nye hovedaktionær, kapitalfonden EQT, har valgt at sætte Vagn Sørensen for bordenden i det nyerhvervede danske it-hus. Vagn Sørensen er i forvejen bestyrelsesformand i Danmarks største it-virksomhed, TDC, og har mange års både gode og dårlige erfaringer som topleder fra flyselskaberne SAS og Austrian Airlines.

Ved siden af sig i bestyrelseslokalet får Vagn Sørensen selskab af Jens Moberg, der for tre måneder siden forlod sit job som corporate vice president i Microsofts topledelse for at blive dansk landechef og leder af forretningsudviklingen i Europa for elbil-projektet Better Place.

Jens Mobergs internationale afsætningserfaring fra it-branchens superliga og ledelseskvaliteter i øvrigt bliver garanteret af stor værdi for KMD - og ikke mindst bestyrelsens formand i særdeleshed.

Det er mænd af den rette støbning til at eksekvere privatiseringen af KMD. Kombinationen af global erfaring, it-indsigt og serviceorientering er uden tvivl et rigtig godt fundament under arbejdet med at fastholde og udvikle KMD's unikke position som leverandør af it-løsninger, der understøtter produktionen af velfærdssamfundet.

Samtidig får bestyrelsens formandskab jo i dagligdagen god hjælp fra den direktion, der med administrerende direktør Lars Monrad-Gylling i spidsen har løftet det lettere støvede Kommunedata til dagens dynamiske it-forretning KMD. Et selskab der med næsten 3.000 ansatte er Danmarks tredjestørste it-virksomhed, når målestokken er antal ansatte.

Det er endnu sparsomt med klare udmeldinger om, hvordan Vagn Sørensen vil tage fat i KMD. Men selvom der ikke umiddelbart er udsigt til store nedskæringer i medarbejderstaben eller udskiftning i direktionen, så kan der blive behov for at tage hårdt fat.

Nu skal der høstes og skabet nye løsninger

For selv med mænd af den rette støbning i spidsen, så bliver udfordringerne til at tage og føle på for ledelsen i det nye KMD.

For ude i den store og stadig relativt stabile gruppe af kernekunder i kommunerne sidder der beslutningstagere - både folkevalgte og ansatte - der vil finde det nemmere at få opbakning til at udfordre KMD på priser og service, nu hvor kommunerne ikke længere selv ejer leverandøren.

"Jeg vil have KMD i tale om prissætning. De har et problem i forhold til, at vi har svært ved at forstå deres prismodel."

Sådan siger formanden for de kommunale it-chefers forening, Jørgen Kristensen, der også er it-chef i Egedal Kommune.

Der er næppe nogen tvivl om, at en lang række konkurrenter vil være behjælpelige med at assistere it-cheferne i kommunerne med at finde alternativer.

Vi vil se konkurrenterne i en betydelig mere aktiv rolle end tidligere, hvor KMD's offentlige ejerskab nærmest fik dem til at give op på forhånd.

Omvendt kan den nye bestyrelses erfaring med salg og servicering af kunder måske også lulle beslutningstagere i kommunerne i søvn. Men det må ikke ske.

Det danske samfunds vigtigste interesse i salget af KMD er, at kommunerne først nu for alvor er stillet frit, når de køber informationsteknologi. For med friheden må også følge et naturligt krav om, at kommunerne selv udvikler it-governance-strukturer, der gør det muligt at anvende informationsteknologien som et vigtigt aktiv i arbejdet med at producere velfærd bedst og billigst.

Derfor er KL's timing af salget heller ikke så dårlig trods kritikken af både pris og køber fra flere sider. To år efter kommunalreformen er det nu, der skal høstes og skabes nye løsninger - også på it-området.

Det lykkes kun, hvis kommunerne også har mænd - og kvinder - af den rette støbning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere