Artikel top billede

Den virtuelle desktop er en gave til it-chefen

Klumme: Er desktop-virtualisering svaret på, hvordan 'consumerization' kan realiseres?

En rigtig kok har sine egne knive. En rigtig tømrer har sine egne save. En rigtig frisør har sine egne sakse. En rigtig videnarbejder har … en af de tre maskiner, der er valgt og standardiseret af it-afdelingen.

Nu har vi i et par år hørt om 'consumerization', hvor vi med vores opdragelse til at træffe selvstændige beslutninger sørme også begynder at blande os i, hvordan vi vil udføre vores arbejde og med hvilke værktøjer. Det, vi er vant til hjemmefra, vil vi også have på arbejdet.

Konsulentsamfundet er på vej med løst koblede organisationer, hvor vi er vores egne herrer og arbejder for skiftende arbejdsgivere på projektbasis. Det er en ordentlig mundfuld, og ideen bærer da også klart præg af, at det jo nok var noget, nogen fandt på i opgangstider.

Når verden vender, viser det sig, at mange af de frie fugle godt kan nøjes med en standardmaskine og en fast indtægt og give afkald på lidt af retten til at bestemme det hele selv.

Jeg har længe - blandt andet af førnævnte årsager - haft lidt svært ved at tro på ideen om consumerization. "Kom med din egen maskine" er muligvis et ønskescenarie for gadget-elskere (ja, jeg melder mig også i de rækker), men det er et helvede for den it-afdeling, der skal administrere, vedligeholde, supportere og ikke mindst sikre virksomhedens aktiver, det være sig hardware eller data.

I gamle dage var alting meget lettere. Brugeren kunne ikke pille i de tynde klienter koblet på mainframen, administrationsopgaven var overskuelig. Problemet er bare, at det i sig selv harmonerer ret skidt med den løst koblede medarbejder med trang til at bestemme over egen værktøjskasse.

Hvis bare vi havde en løsning, der kombinerer den fulde kontrol over egen maskine med den simple tynde klient… Vent, det har vi jo: Svaret er (hip hip hurra): Desktop-virtualisering.

En virtuel desktop på medarbejderens egen personlige computer, med fuld adgang til virksomhedens ressourcer, fuldstændig adskilt fra styresystem og applikationer på medarbejderens maskine. En privat del, hvor medarbejderen kan boltre sig som han vil, og en virksomhedsdel (eller flere, hvis man er fri fugl med flere herrer).

Desktop-virtualisering løser sikkerhedsproblemer

Den virtuelle desktop kan kontrolleres og vedligeholdes fra centralt hold, og man behøver ikke bekymre sig over pilfingrene - for det er kun den private del, man kan røre ved som bruger.

Den økonomiske del af business casen for desktop-virtualisering er i sig selv ikke så overbevisende som for server eller storage-virtualisering. Der er ikke så mange store projekter at trække erfaringer fra endnu, men der er noget, der tyder på, at den direkte økonomiske effekt ikke bliver den primære årsag til, at desktop-virtualisering får succes.

Til gengæld byder desktop-virtualisering i den grad ind på at løse en række andre interessante problemer. Først og fremmest sikkerhedsspørgsmålet, som bliver adgangsbilletten til en stor fremtid.

Slut med at bekymre sig om tabte computere eller hvilke private data, medarbejderen gemmer på virksomhedens udstyr: Alt, hvad der er interessant for virksomheden, ligger jo godt gemt i datacenteret.

Men også effektivisering af system management-opgaven, sikker og performancevenlig understøttelse af de mobile medarbejdere, optimering af virksomhedens samlede computerkraft og dermed forlængelse af pc'ernes levetid - til glæde for økonomi og miljø - vil være blandt gevinsterne.

Holder det hele vejen? Er desktop-virtualisering svaret på, hvordan consumerization kan realiseres? Historien er i hvert tilfælde god nok til, at det er værd at undersøge nærmere. Lad os.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udstryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere