Pro & Contra: Aktieoptioner også kendt under tilnavnet Gyldne håndjern er stadig en udbredt ordning i mange virksomheder.
Faktisk er it-branchen sammen med healthcare
de to brancher, hvor de såkaldte incitaments-ordninger er mest brugt.
Spørgsmålet er, om det stadig er en god idé at bruge en gulerod som muligheden for at købe en aktie til en favorabel kurs i denne tid, hvor mange virksomheder presses til det yderste, og risikoen for at ende med en fuldstændig værdiløs option er stor.
Computerworld har sat spørgsmålet på spidsen og spurgt to personer:
Skal aktieoptioner være en del af lønpakken?
Ken L. Bechmann, professor ved Institut for Finansiering, Copenhagen Business School:
Ja - Værdi kan ikke være gratis
Mogens Sørensen, forbundssekretær, Prosa:
Nej - Optioner skaber usikkerhed
Ja - Værdi kan ikke være gratis
Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skal have noget af værdi gratis. En af grundene til, at aktieoptioner til dels bliver stillet i et dårligt lys, er, at for mange har anvendt dem uden den fornødne omtanke. Hvis man bare tildeler det her som noget gratis oven i lønnen uden modydelser, så hænger tingene ikke sammen.
Min pointe er, at optioner har omkostninger set fra selskabets og aktionærernes side, og derfor skal de også tænkes ind som en del af aflønningen.
Det er tankevækkende, at når man fra medarbejderside siger, at hvis man bliver opsagt, så skal man beholde sine aktieoptioner, og det er anerkendt som en del af funktionærlovens betingelser. Så kan man da ikke bagefter komme og sige, at optionerne ikke er en del af lønnen alligevel.
Selv Højesteret har været inde og sige, at aktieoptioner er en del af lønnen, det er ikke noget, jeg er inde og vurdere. Når meldingen kommer fra Højesterets side, så er der ikke noget tilfældigt over den.
Formålet med optionerne er enten at fastholde eller motivere de ansatte, og der vil jeg anbefale, at man tager de store briller på. Man kan aflønne en medarbejder med fast løn, bonus, medarbejderaktier eller medarbejderobligationer eller aktieoptioner.
Efter min mening skal det hele være en del af aflønningskomplekset. Er nogle medarbejdere tilfredse med en fast løn, så fint så skal de da have en fast løn, men de skal ikke have både i pose og sæk.
Nej - Optioner skaber usikkerhed
Aktieoptioner skal ikke være en del af lønpakken, men noget ud over den faste løn a la et frynsegode, mener Prosa, der har mange it-ansatte som medlemmer.
Som udgangspunkt har de fleste mennesker en grundløn, som de baserer deres tilværelse på. Den skal der ikke kunne pilles ved, hvis en aktieoption ikke udvikler sig som forventet.
De ansatte skal med andre ord ikke risikere at komme i uføre på grund af en aktieoption, uanset om den så er frivillig eller påtvunget medarbejderen som en del af ansættelsen.
Problemet med optioner, der er en del af lønnen, er, at de kan skabe usikkerhed, når de måske pludselig ikke er noget værd. Så kommer man som ansat nemt i, om ikke uføre, så i hvert fald under den indtjening, som man skal kunne regne med.
Det er trods alt de færreste mennesker, der tilrettelægger deres liv, så de kan klare sig på en understøttelse.
Vores udgangspunkt er altså, at man som ansat fastholder den løn, man har, når chefen kommer med sit tilbud om aktieoptioner.
Som situationen er i øjeblikket med en verdensomspændende finanskrise mener Prosa, at man bør se med skepsis på de mange incitamentsprogrammer.