Et af de nye hotte emner inden for it-branchen er cloud computing. It-konsulenthuset Avanade har lavet en global undersøgelse omkring cloud computing, hvor de har spurgt it-chefer verden over, hvordan de forholder sig til tanken om at outsource servere, e-post drift og CRM.
Undersøgelsen viser, at danskerne er nogle af dem, der forholder sig mest skeptisk til brugen af cloud computing. Selvom danskerne godt kan se de økonomiske fordele i cloud computing, så skal man overveje andre ting end blot økonomien.
"Vi bliver nødt til at se på kvaliteten af outsourcing af for eksempel databevaring," siger Søren Kahlke, it-driftschef for Simcorp.
"Vi har 250 terabytes data, som vores udviklere skal kunne få fat på 100 procent af tiden. Derfor bliver vi nødt til at sikre os en stabil og sikker linje, hvorpå vi kan få fat på dataene."
Statslig cloud computing
I Statens It er man muligvis mere end nogen anden klar over problematikkerne ved cloud computing. Her skal man stå for driften af it til de danske ministerier, og dermed er man en af de største organisationer i Danmark, der skal leve af cloud computing.
"Vi ser det som enhver anden form for tilvejebringelse af it-løsninger. Vi må huske på, at vi i dag allerede har en masse opgaver, der kører som SaaS-løsninger," siger Jan Cilius, direktør for Statens It.
"Det er klart i forhold til det sikkerhedsmæssige perspektiv, at virksomhederne efterspørger en seriøs udbyder af de services, der kan tilbydes som SaaS-løsninger."
SaaS-løsninger er en del af det koncept som cloud computing er.
Skyen tilfredstiller ikke alle
Det er især sikkerhedsproblematikken, der nævnes, når man taler om risici i forbindelse med cloud computing. Hvis man begynder at outsource lagring af data og e-post, så fjerner man den fysiske kontrol med disse virksomhedsfølsomme data fra den interne virksomhed til tredjeparts-virksomheder.
Men selvom opbevaring af data og håndtering af rekrutteringsopgaver måske let kan outsources ved hjælp af cloud computing, så er det ikke alle services, som man kan stryge fra det interne budget så let.
"Ligeså snart løsningerne skal komme skræddersyet, så må cloud computing stå af," siger Jan Cilius.
"Det er ved de mere generelle ting, at man kan overveje, om der er en idé i at bruge cloud computing."
Hos Simcorp har man outsourcet server opbevaringen til et firma i København. Man har helt bevidst valgt ikke at gøre det til udlandet, da man har været i tvivl om kvaliteten af den internet-responstid, der er mellem Danmark og Tyskland. Men det bliver foreløbig også det eneste, som Simcorp bruger i forbindelse med cloud computing.
"Det er klart, at vi på et eller andet tidspunkt skal forholde os nærmere til cloud computing, og hvilke besparelser det kan hjælpe os med," siger Søren Kahlke.
"Men vi vil altså gerne tale med folk, der har noget mere erfaring på området. I øjeblikket kan kvaliteten af det produkt som cloud computing-firmaerne leverer slet ikke svare sig til det som vi selv har. Det er maksimalt fem til 10 procent af it-driften, som vi kan outsource med cloud computing."