Artikel top billede

Microsoft og Red Hat indgår support-aftale

Virtualisering øger behovet for samarbejde og besværliggør i stigende grad grøftegravning blandt softwaregiganterne.

Computerworld News Service: En virtualiserings-aftale mellem Microsoft og Red Hat viser det stigende behov for, at leverandører sikrer, at deres kunder kan få support på forskellige platforme til applikationer, der kører i virtuelle miljøer.

Begge virksomheder vil validere og tilbyde kundesupport af hinandens styresystemer ved brug af deres virtualiseringsteknologier ifølge blogindlæg af Microsoft senior open source community manager, Peter Galli, og Microsoft virtualization general manager, Mike Neil.

Microsoft vil specifikt tilbyde kundesupport af Red Hat Enterprise Linux 5.2- og 5.3-gæster på alle udgaver af Windows Server 2008 Hyper-V og Microsoft Hyper-V Server 2008.

Red Hat vil for sin del af aftalen give support til kunder, der kører Windows Server 2003 SP2-, Windows 2000 Server SP4- og Windows Server 2008-gæster på virtualiseringsteknologier fra Red Hat Enterprise.

De to virksomheder vil også i samarbejde tilbyde teknisk support til kunder, der kører Windows Server på Red Hat Enterprise-virtualisering eller Red Hat Enterprise Linux på Windows Server 2008 Hyper-V. Fremtidige versioner af disse produkter vil også blive validerede under denne aftale.

Stephen O'Grady, som er analytiker hos open source-analysefirmaet RedMonk, mener, at aftalen understreger, hvordan selv konkurrenter er nødt til at bryde med blokpolitikken for at understøtte virtualisering, som er ved at blive en integreret del af datacentre, der oftest består af både Windows- og Linux-baserede servere.

Virtualisering giver omkostningsbesparelser for virksomheders it-miljøer ved at gøre det muligt at have flere end en installation af et styresystem per fysisk server ved at køre software i virtuelle 'beholdere'.

Denne teknologi gør det for eksempel muligt for kunder at køre applikationer på både Linux og Windows på den samme hardware.

Dertil og ikke længere

Stephen O'Grady bemærker, at understøttelse af enterprise-applikationer stadig er afhængig af, hvilket styresystem en applikation kører på.

"Hvis man spørger applikationsleverandører er deres understøttelse afhængig af applikationsplatform," fortæller han.

"De understøtter deres applikationer på Windows og på RHEL (Red Hat Enterprise Linux, red.), men dertil og så heller ikke længere."

Det er ifølge O'Grady vigtigt for kunder at vide, at de kan få support fra både Microsoft og Red Hat, i det tilfælde hvor der er software, der kører på et virtualiseret styresystem - eksempelvis RHEL - der fysisk kører på en server, der også kører et andet styresystem såsom Windows.

"Hvis jeg kører RHEL virtualiseret oven på Windows, er jeg nødt til at sikre mig, at jeg er understøttet over hele linjen," forklarer han.

"Virtualisering skubber til grænserne for support og kræver, at leverandørerne arbejder godt og effektivt sammen."

Benhårde konkurrenter

Der er ikke ligefrem kærlighed i luften mellem Microsoft og Red Hat, som i årevis har været benhårde konkurrenter med grundlæggende forskellige idéer om, hvordan software skal udvikles og distribueres.

Dette kan måske forklare, hvorfor virksomhederne valgte at offentliggøre denne aftale, som er deres væsentligste og mest offentlige partnerskab hidtil, i mandags, som var en amerikansk helligdag, hvor mange havde fri fra arbejde. Virksomheder vil typisk offentliggøre nyheder på en helligdag, hvis det er nyheder, de håber, vil blive overset af pressen.

"Jeg synes, at timingen var lidt underlig," medgiver O'Grady.

Men der er intet underligt ved denne timing, skriver talsmand for Microsoft Patrick O'Rourke i en e-mail. Da aftalen har et globalt sigte, "fungerede timingen godt for de fleste lande" uden for USA.

En talskvinde for Red Hat svarede ikke umiddelbart på en forespørgsel om at kommentere aftalens timing.

Af andre besynderlige detaljer ved aftalen kan nævnes, hvad den ikke indeholder: Navnlig deling af immaterielle rettigheder samt "finansielle klausuler" mellem de to virksomheder på nær "branchestandarder for certificering/valideringstest-afgifter" ifølge Red Hats pressemeddelelse.

Red Hat ønskede uden tvivl at sikre sig, at aftalen med Microsoft var anderledes, end den aftale Microsoft indgik med Linux-distributøren Novell for to år siden. Denne aftale indebar nemlig deling af immaterielle rettigheder og likvider. På daværende tidspunkt meldte chefer fra Red Hat ud, at de ikke var interesserede i at indgå en lignende aftale.

Ud over at sikre indbyrdes kompatibilitet mellem Novell SUSE Linux og Windows, holdt aftalen også brugere af Novells Linux skadesløse i enhver anklage om patentbrud i forhold til ethvert Microsoft-patent som SUSE Linux potentielt indeholdte.

Ømtåleligt emne

Immaterielle rettigheder er et særligt ømtåleligt emne mellem Red Hat og Microsoft, der er forværret ikke kun af Novell-aftalen, men også af at Microsofts topchef Steve Ballmer hævdede i maj 2007, at Linux krænker flere end 235 af Microsofts patenter.

Som svar hertil sagde Red Hat, at dens kunder er beskyttede mod enhver anklage om patentkrænkelse af virksomhedens open source assurance program. Mange Linux-støtter beskrev anklagerne fra Microsoft som intet andet end et forsøg på at sprede frygt, usikkerhed og tvivl blandt kunder, som køber open source-software, for at promovere sin egen proprietære software.

O'Grady antyder, at det sandsynligvis er udtryk for en heftig forhandlingsindsats fra Red Hats side mod at inkludere deling af immaterielle rettigheder for at kunne opretholde sit standpunkt i forhold til Novell-aftalen og Microsofts anklager om patentkrænkelse.

"Dette er en anden aftale end den, som Novell underskrev," påpeger han. "Den er langt mindre kontroversiel."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere