Artikel top billede

Vindmøller er lavteknologi - giv dem noget it

Klima-it: Der skal rykkes nu, hvis Danmark skal skabe det eksporteventyr af klima-teknologi, potentialet berettiger til, mener DTU-professor.


Det brænder på med at få it-løsninger til at spille en rolle i energibesparende løsninger i forhold til den vedvarende energi.

Danmark skal rykke nu, ellers overhaler udlandet os. Det mener Henrik Madsen, professor på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og chef for Center for High Performance Computing.

Herfra samarbejder han med energibranchen og Elsparefonden om integration af løsninger til vedvarende energi.

"Vi har jo en enestående position i Danmark inden for vedvarende energi, men nu skal vi tage næste skridt og det involverer integration af it-systemer," siger Henrik Madsen.

"Der er et kæmpe potentiale for vedvarende energi, og vi har et godt udgangspunkt. Men vindmølleindustrien er forholdsvis lavteknologisk, og vi skal et skridt videre."

Vindmøller på Langeland

Menneskeheden bruger under én procent af den energi, der rammer jorden i form af solens indstråling.

"Men vi skal fylde et område på størrelse med Langeland med vindmøller, hvis vi skal forsyne hele landet med vindenergi," Henrik Madsen.

En af de store udfordringer er, at el-systemet skal kunne integrere den produktion, der kommer fra vindenergien. Kun cirka 20 procent af el-produktionen fra vindmøllerne udnyttes i det eksisterende forsyningsnet, og det skal blive meget bedre, mener han.

"Desværre afgør rammerne for energiselskaberne, at de ikke rigtig kan komme videre. De taber terræn i forhold til konkurrencen fra udlandet. Og næste skridt er at involvere it i den vedvarende energi. Der er lidt for meget fokus på produktion og lavteknologiske løsninger. Vi skal have løsninger, der udnytter det faktum, at vi i Danmark har en multistrenget energiforsyning. Og det kan kun udnyttes, hvis vi får it på banen."

Vi er på forkant med boliger

Henrik Madsen peger på et andet centralt område, hvor it for alvor kan gøre en forskel i retning af at nedbringe energiforbruget, og det er boligområdet.

"Inden for boliger er Danmark på forkant, blandt andet i kraft af Elsparefondens initiativ, MinBolig," siger han.

På MinBolig kan husejeren selv registrere sine elforbrugende apparater og få praktiske råd om, hvor man kan sætte ind med besparende tiltag.

Henrik Madsen mener, at den energimærkningsordning, der eksisterer i dag, har spillet fallit.

"Den virker ikke. De automatiske energimærkninger er fremtiden, med online-løsninger, der automatisk genererer vejledning til husejerne om, hvorvidt de skal isolere taget eller gulvet, eller måske hellere skulle skifte vinduer og døre ud."

Og endelig er der vores trådløse online-samfund, der gør alle disse løsninger mulige.

"Men hvorfor skal vi alle sammen have hver vores netforbindelse? Hvor er WiMax henne? Hvorfor ikke satse på nogle få sendere, der dækker hele byen? Det vil spare strøm og utvivlsomt øge sikkerheden," mener Henrik Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere