Regeringen kritiseres nu for at have syltet det danske it-sikkerhedsberedskab i årevis. Kritikken kommer fra Rådet for Større IT-Sikkerhed.
IT- og Telestyrelsen fremlagde i 2007 en plan for, hvordan Danmark kan opbygge et såkaldt Gov-Cert, som skal øge statens beredskab overfor trusler på og mod den danske del af internettet.
Siden forslaget var i høring, er der dog tilsyneladende intet sket.
Den manglende politiske handlekraft får nu Rådet for Større IT-Sikkerhed til at reagere skarpt.
"Forsvarsministeriet havde fat i emnet allerede i 2001, og regeringen bad i 2002 Videnskabsministeriet om at udarbejde et beslutningsgrundlag. Alligevel er der her i 2009 stadig ikke sket noget. Vi har svært ved at forstå hvorfor," siger formand for Rådet for Større IT-Sikkerhed, Christian Wernberg-Tougaard.
Rådet opfordrer regeringen til at sætte skub i etableringen af et beredskabscenter, som kan være med til at sikre Danmark mod større internetangreb og angreb på den offentlige it-infrastruktur.
Og mens politikerne normalt ikke har noget imod at holde skåltaler om Danmarks førerposition på it-området, mener rådet altså, at de selv samme politikere underprioriterer sikkerhedsberedskabet.
"Danmark er på et enkelt årti blevet dybt afhængig af, at internettet fungerer. En meget stor del af befolkningen bruger dagligt nettet, og det offentlige er i fuld gang med at erstatte papirbaserede arbejdsgange med net-baseret kommunikation," siger Christian Wernberg-Tougaard og tilføjer:
"Derfor skal det offentlige selvfølgelig også fokusere på it-sikkerheden i et tilsvarende omfang."
Nordisk beredskab
Kritikken fra Rådet for Større IT-Sikkerhed kommer samtidig med, at Norges tidligere statsminister Thorvald Stoltenberg i en rapport anbefaler et fællesnordisk beredskab på it-området.
Beredskabet, som skal koordinere indsatsen i de nordiske lande, skal ifølge Stoltenberg være et netværk, der kan ruste landene bedre overfor storstilede angreb eller nedbrud.
Thorvald Stoltenberg henviser til, at truslen er ganske reel, og nævner de angreb, som Estland oplevede i 2007 og Georgien oplevede i forbindelse med konflikten med Rusland i 2008.
"Hovedopgaven bliver at udveksle erfaringer og samkøre de nationale indsatser samt at give råd til nordiske lande, som er i færd med at opbygge kapacitet på feltet," skriver Stoltenberg i rapporten.
På længere sigt forestiller den tidligere norske statsminister sig, at det nordiske netværk kan samordne og videreudvikle beredskabet i fællesskab.