Artikel top billede

Der findes mange typer it-konsulenter, men fælles for dem alle er, at der er færre job og kunderne forsøger at presse prisen.

Krisen kradser på konsulent-priserne

Konsulentpriserne er under stærkt pres såvel i udlandet som herhjemme. "Vores gæt er, at priserne bliver presset endnu mere i den kommende tid," siger Hans Andersen fra SCR Gruppen.

It-branchens specialister - konsulenterne - er under stærkt pres. Mange virksomheder er tvunget til at skære i budgetterne, og det går blandt andet ud over konsulenterne.

I Sverige arbejder bilproducenten Volvos it-afdeling, Volvo IT, benhårdt for at reducere omkostninger, og det går blandt andet ud over koncernens op mod 1.500 eksterne konsulenter.

"Vi arbejder intensivt med at reducere omkostningerne, og akkurat nu sidder vi i alle vores selskaber verden rundt og sænker budgetterne. Vi vender og vrider på alt," siger Magnus Charlander, administrerende direktør for Volvo IT og it-direktør i Volvo, til Computer Sweden.

Gå 15 procent ned i løn

Volvo IT beder sine underleverandør om at sænke priserne med 15 procent, hvilket rammer 1.500 Volvo-konsulenter verden over. Indtil videre gælder beslutningen om at bede konsulenterne gå ned i løn frem til sommeren 2009.

"Herhjemme bliver konsulentpriserne absolut også presset, og vores gæt er, at de bliver presset endnu mere i den kommende tid," siger Hans Andersen, chefkonsulent, SCR Gruppen, der både formidler freelance-konsulenter og rekrutterer.

SCR Gruppen oplever, at der er meget færre freelance konsulentjob i dag, end for bare et halvt år siden.

"Og dem, der har noget at rive i, bliver presset af deres arbejdsgivere: 'Du kan fortsat arbejde her, men det bliver til en lavere pris', er den besked, mange af freelancerne får," fortæller Hans Andersen.

Finans slår bremsen i

Der er ifølge Hans Andersen ingen tvivl om, at freelancerne tjener flere penge end fastansatte konsulenter, når de vel at mærke er i arbejde.

"Til gengæld går indkomsten som regel i nul, når de ikke er i arbejde," siger Hans Andersen.

En af de brancher, der helt klart er ramt af afmatningen, er finanssektoren, hvor de fleste freelance-konsulenter beskæftiger sig med systemudvikling.

"Finanssektoren har i den grad slået bremsen i, og faktisk startede nedturen lige efter sommerferien sidste år, da IBM sagde farvel til en masse freelance-konsulenter," siger SCR Gruppens chefkonsulent.

"Vi lader os ikke presse"

Interim Competence, der repræsenterer omkring 2.500 freelance it-konsulenter herhjemme, mærker nok et marked under pres, men holder indtil videre fast i sine priser.

"Et par af vore større kunder har forsøgt at få priserne ned, men det er ikke lykkedes," siger Poul Prindahl, direktør og partner, Interim Competence.

Med 2.500 konsulenter i stald sidder Interim ifølge egne opgørelser på cirka to femtedele af samtlige freelance it-konsulenter i Danmark.

"Der er stadig masser af arbejde derude, men man skal nok have en forholdsvis stor markedsandel for at kunne holde den samme omsætning som sidste år. Markedet er blevet mindre, det er der ingen tvivl om," siger Poul Prindahl, der hverken synes at vækstpilen peger op eller ned, men snarere "ligeud".

Prindahl mener nok, at mange konsulenter har fået en fyreseddel, men virksomheder afskediger også mange forlods, og det kan trække konsulenter til, fordi det er ikke sikkert, at virksomhederne kan finde den rigtige til en fastansættelse, når en udviklingsopgave står for døren.

"I stedet kan de så hyre en konsulent, som de let og elegant kan komme af med igen, når opgaven er løst," siger Poul Prindahl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere