Computerworld News Service: Intel står over for den samme økonomiske modvind som alle andre it-virksomheder.
Chipgigantens omsætning og indkomst i fjerde kvartal faldt henholdsvis 23 og overvældende 90 procent. Sidste måned offentliggjorde Intel at ville lukke fire produktionsanlæg og nedlægge op til 6.000 job.
Og tingene bliver sandsynligvis ikke bedre lige med samme. Intel har ikke offentliggjort omsætningsprognoser for det nuværende kvartal på grund af "økonomisk usikkerhed og begrænset sigtbarhed."
Samtidig vurderede markedsanalysehuset IDC i sidste uge, at salget af mikroprocessorer vil falde omkring 15 procent i år.
Men de økonomiske bekymringer afholder ikke Intel fra at fortsætte med sin plan om at bruge 41,3 milliarder kroner (syv mia. USD) på at modernisere tre fabrikker i USA, så de kan producere chip ved den nyeste 32-nanometer-fremstillingsproces.
Investeringen, der er planlagt til at blive fortaget i løbet af de næste to år, blev fremlagt i detaljer af Intels koncernchef (chief executive officer, CEO) Paul Otellini under en tale i Washington sidste tirsdag.
Senere samme dag fortalte repræsentanter fra Intel under en pressekonference i San Francisco, at virksomheden vil fremskynde lanceringen af de første 32-nanometer-chip.
Væsentlig ydelsesforbedring
Et sæt dual-core-processorer til bærbare og desktop-pc'er skabt ved den ny fremstillingsproces er planlagt til frigivelse til pc-producenterne i fjerde kvartal. Disse chip har kodenavnet Westmere og vil overtage pladsen fra planlagte processorer baserede på Intels eksisterende 45-nanometer-teknologi.
Ifølge Jack Gold fra J.Gold Associates kan de nye 32-nanometer-chip give brugerne en årsag til at opgradere deres pc'er, selv om økonomien stadig er i recession, når processorerne bliver tilgængelige i nye computere.
Gold bemærker, at brugere bør opleve en væsentlig ydelsesforbedring for den samme samlede pris med den ny chipteknologi, som ifølge Intel vil give hurtigere, mindre og mere energieffektive processorer.
Der er dog også andre gode grunde til, at Intel går fremad med planerne om at opbygge deres formåen inden for 32-nanometer-teknologien på trods af de aktuelle økonomiske omstændigheder og de høje omkostninger.
Efterspørgslen stimuleres
Ifølge analytiker ved Forrester Research Frank Gillett blev Intels roadmap for introduktionen af 32-nanometerkredsløb mejslet i sten for længe siden. Og ved at undlade at følge sit roadmap risikerer Intel at miste sin teknologiske fordel over konkurrenten Advanced Micro Devices og derved blotte virksomheden for konkurrencemæssige risici.
Herudover er det muligt, at erhvervslivets it-forbrug er på vej op igen til den tid, når de nye chip kommer på gaden.
"Det er svært at finde et argument for, at Intel ikke skal foretage denne investering," mener Gillett.
Analytiker hos IDC Shane Rau er enig i, at skiftet til 32-nanometer-teknologi bør hjælpe med at stimulere efterspørgslen på Intels chip, hvilket potentielt gør det muligt for virksomheden at øge sin føring på markedsandele over AMD og andre konkurrenter.
I lyset af, at IDC forudsiger et fald i det globale salg af mikroprocessorer i år, kan det være endnu vigtigere end normalt for Intel at vinde markedsandele.
Ifølge IDC begyndte faldet i processorsalget i fjerde kvartal 2008 med et fald på 11,4 procent i forhold til samme periode året før og 17 procent i forhold til tredje kvartal 2008. "Efter at have givet en antydning af fald i september faldt markedet ud over skrænten i oktober og november," forklarer Rau.
Tre fabrikker i USA
Fabrikkerne, som Intel vil modernisere til 32-nanometerproduktion, ligger i Oregon, Arizona og New Mexico. Virksomheden kunne teoretisk set have flyttet produktionen af de ny chip til et land med lavere lønninger, og Otellini fortalte, at visse lande tilbød Intel hundreder af millioner af dollars i økonomiske incitamenter for at gøre dette.
Men chipfabrikker "er ikke styret af arbejdslønninger," påpegede Otellini og tilføjede, at udnytte de eksisterende produktionsanlæg og deres arbejdsstyrker i USA vil gøre Intel i stand til hurtigere at få produktionen op i omdrejninger.
"En af Intels største styrker ligger i processtyring" af produktionen, siger analytiker hos Gartner Leslie Fiering. Og, tilføjer hun, så ville det være en enorm udgift i tid og penge at overføre disse kvalitetssikrende foranstaltninger ved en flytning af produktionen til udlandet.
Shah skriver for IDG News Service. Denne version af artiklen blev oprindeligt offentliggjort i den trykte udgave af Computerworld i USA.
Oversat af Thomas Bøndergaard