Artikel top billede

Microsoft benægter at tjene på Vista-XP-nedgradering

Microsoft benægter at tjene penge på, at brugere nedgraderer Windows Vista til det ældre Windows XP, som en anklage i et søgsmål fra sidste uge påstår.

Computerworld News Service: Søgsmålet mod Microsoft, der blev indgivet til den nationale domstol i Seattle i onsdags, handler om den pris på 59,25 dollars (350 kroner), som en kvinde i Californien blev afkrævet for at nedgradere fra Vista til XP i forbindelse med købet af en bærbar fra Lenovo sommer 2008.

"Microsoft tager sig ikke betalt for eller modtager yderligere licensafgift, hvis en kunde udøver disse rettigheder til at nedgradere," skriver talsmand fra Microsoft, David Bowermaster, i en e-mail.

"Nogle kunder kan vælge eller være nødt til at anskaffe sig medier eller installationstjenester fra tredjeparter for at installere nedgraderings-versionen."

I praksis er det computerleverandørerne og som sådan ikke Microsoft, som opkræver yderligere betaling fra kunder for at nedgradere nye pc'er fra Vista til XP. Dell tilføjer eksempelvis 20 dollars (cirka 120 kroner) til prisen for at nedgradere en pc.

Microsoft kan dog vise sig at tjene på det ud fra den måde, som nedgraderingsrettighederne er struktureret. Kun købere af pc'er med preinstalleret Vista Business eller Vista Ultimate kan nedgraderes og kun til Windows XP Professionel.

Alle disse tre styresystemer er udgaver i den dyrere ende af deres respektive Windows-versioner, hvilket nævnes som en sidebemærkning i søgsmålet.

"Kunder er tvunget til at købe den dyreste udgave af Windows XP for at nedgradere fra Windows Vista," står der i anklageskriftet.

Først opgradere, så nedgradere

Det var også grundlaget for en vis forvirring sidste år, da Dell blev anklaget for at tage overpris ved at kræve 150 dollars (næsten 900 kroner) for at nedgradere en ny pc til XP.

Dell forsvarede sig dog med argumentet, at selvom virksomheden tog 20 dollars for at installere XP på computeren og for at dække prisen på yderligere medier, så gik størstedelen af prisen - 120 dollars (cirka 700 kroner) ud af de 150 dollars - til først at opgradere pc'en fra den normale Home Premium til den dyrere Business-udgave af Windows Vista.

Microsoft tilbyder ikke nedgraderingsrettigheder fra Vista Home Premium, som er den mest populære udgave af Vista.

"Microsoft har besluttet, at kunder, som ønsker at nedgradere til XP, er nødt til først at købe licens til Vista Business eller Vista Ultimate," fortalte talsmand fra Dell David Frink i december.

"Det løber typisk op i en merpris på 130 dollars (cirka 770 kroner, red.), selvom visse detailhandlere tager mere for det."

"Nedgradering" beskriver den Windows-licensrettighed, som Microsoft giver købere, til under visse omstændigheder at udskifte nyere versioner af Windows med en ældre version uden at være nødt til at betale for en ekstra licens. Denne praksis blev meget udbredt sidste år, da brugere, der var utilfredse med Vistas ydelse på den ny pc, de købte, i stedet ønskede at køre det slankere XP.

Uredelige forretningsmetoder

Søgsmålet indgivet af Emma Alvarado fra Los Angeles anklager Microsoft for adskillige brud på staten Washingtons regler mod uredelige forretningsmetoder og love til beskyttelse af forbrugerrettigheder. Dette i kraft af virksomhedens politik med at hindre pc-producenterne i at fortsætte med at sælge XP på nye pc'er efter Vistas udgivelse tidligt i 2007.

Hun hævder, at Microsofts praksis har resulteret i, at kunder har betalt mere for XP, end de ellers ville have gjort.

"De har været tvunget til at betale væsentligt mere for styresystemet Windows XP, end de ville have gjort i et konkurrencepræget marked," står der i anklagen.

Alvarado angiver også 100 anonyme medanklagede.

"Det er de personer, firmaer og selskaber, som har deltaget sammen med Microsoft i de her påståede ulovligheder, og som har begået handlinger og kommet med udtalelser til fremme for disse ulovligheder," som der står i anklageskriftet.

"De anonyme medanklagede fungerer som medsammensvorne og er sammen med Microsoft medskyldige eller medvirkende i udførelsen af uretsmæssige handlinger."

Bowermaster hævder, at Microsoft ikke har noget decideret nedgraderingsprogram.

"Microsoft har ikke noget nedgraderingsprogram. Virksomheden tilbyder nedgraderingsrettigheder som en del af visse Windows Vista-licenser heriblandt Windows Vista Business købt gennem OEM-kanalen."

Dette står dog i direkte kontrast til det faktum, at Microsoft regelmæssigt har tilbudt nedgraderingsrettigheder til kunder. Da virksomheden udgav Windows XP i 2001, kunne kunder med licens til XP nedgradere til Windows 2000, Windows NT 4.0 eller til Windows 98 ifølge analytiker fra Gartner Michael Silver.

Emma Alvarado rejser erstatningskrav og ønsker sagen behandlet som kollektivt søgsmål.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere