Artikel top billede

Via kan levere billige chip til netbooks og kan ifølge IDC blive både et alternativ til og en udfordring for store producenter som Intel.

IDC: Salget af processorer vil falde i 2009

Salget af processorer til pc'er aftog i fjerde kvartal 2008 og vil fortsætte med at falde i år ifølge en undersøgelse fra IDC offentliggjort onsdag.

Computerworld News Service: Antallet af solgte processorer vil falde med omkring 15 procent i 2009 sammenlignet med sidste år, viser de foreløbige tal fra IDC.

Det globale salg af processorer i fjerde kvartal faldt med 17 procent i forhold til kvartalet før og med 11,4 procent i forhold til samme kvartal året før, oplyser IDC.

Analysehuset kan dog ikke sige det eksakte antal solgte processorer i fjerde kvartal, men faldet var brat, udtaler Shane Rau, som er analytiker hos IDC.

"Efter at have givet en antydning af fald i september faldt markedet ud over skrænten i oktober og november," forklarer Shane Rau.

Den verdensomspændende recession har gjort, at efterspørgslen på pc'er er aftaget, hvilket vil forsætte med at påvirke salget af processorer. Det globale pc'salg faldt med 0,4 procent i fjerde kvartal 2008 i forhold til samme periode året før, beskriver IDC i en rapport, der blev offentliggjort i januar.

Salget af netbooks landede på samlet set 10 millioner i 2008, men denne succes blev mere end udlignet af det aftagende salg af traditionelle bærbare og desktop-pc'er.

Intel dominerer flest segmenter

Intel stjal en stor bid af markedet for chip til servere, mobile enheder og desktoppe fra sine konkurrenter Advanced Micro Devices og Via Technologies.

Intels markedsandel i salg af enheder var 81,3 procent i fjerde kvartal, hvilket er en stigning fra 80,8 procent i tredje kvartal og 76,7 procent i fjerde kvartal året før. AMD havde i fjerde kvartal en markedsandel på 17,7 procent, hvilket er et fald fra 18,5 procent i tredje kvartal og 23,1 procent i fjerde kvartal året før. Via Technologies havde en markedsandel på 0,4 procent i fjerde kvartal sammenlignet med 0,2 procent i samme periode året før.

Med dominans i de fleste segmenter leder Intel nu efter nye markeder for at fortsætte væksten, fortæller Shane Rau. Virksomheden har dyppet tæerne i mobilmarkedet med chip som Atom til mobile enheder, men konkurrencen er intens fra godt rustede spillere som Texas Instruments og Qualcomm, bemærker han.

Disse markeder ligget enten fladt eller er i fald på grund af recessionen, som også udgør en stor udfordring for Intel.

Ud over at indtage nye markeder offentliggjorde Intel tirsdag at ville levere hurtigere chip ved at gå over til 32-nanometer fabrikationsprocessen. Dette træk bør stimulere efterspørgslen på chip fra Intel og hjælpe virksomheden til at vinde markedsandele fra konkurrenter, påpeger Shane Rau.

"Intel gør det muligt for sine kunder at bygge bedre produkter frem for blot at skære i prisen," siger Rau.

Markedet har brug for konkurrence

Intel dominerer allerede netbook-markedet med sin Atom-processor, selvom Via kan vise sig at blive en udfordring. Den lille chip-producent kan levere billige chip til netbooks og muliggøre nye formfaktorer, så kunder kan komme til at se på chip fra Via som alternativer til Intels.

Så længe Via fortsat styrker sine C7- og Nano-processorer, vil virksomheden uundgåeligt vinde markedsandele, selvom det er svært at sætte tal på," bemærker Shane Rau.

"Via er mere rebelsk og har mindre at tabe," påpeger Shane Rau.

Intels primære konkurrent, AMD, har siddet på en stabil markedsandel i salget af desktop-processorer, men har været ustabil på markedet for processorer til bærbare. Virksomheden har ifølge Shane Rau ikke været i stand til at modsvare Intel på hverken pris eller funktionalitet på chip til bærbare.

Der er bedre nyheder for AMD på servermarkedet, hvor virksomheden er kommet stærkt igen med en ny chip med kodenavnet Shanghai, som blev introduceret sidste år, efter det tidligere fejltrin med serverchippen Opteron.

Uheldigvis kom bedringen samtidig med den verdensomspændende finanskrise, som har lagt en dæmper på succesen for virksomhedens serverchip. Men AMD er godt positioneret til at komme til at opleve at salget på denne front vil stige igen, når den økonomiske situation bliver bedre.

Sin egen værste konkurrent

MD's værste konkurrent er virksomheden selv. Dens strategier synes at fungere bedst, når virksomheden ikke fokuserer på konkurrencen mod Intel, mener Shane Rau.

AMD's produkter målrettet specifikke markedssegmenter, som ellers er domineret af Intel - såsom Athlon Neo til ultratynde bærbare - har fungeret til virksomhedens fordel.

Men på grund af recessionen er AMD nødt til at fokusere mere på at overleve på markedet i stedet for markedsandele, påpeger Shane Rau. Virksomheden har frasolgt sine fabrikker og sænket sin omkostningsstruktur gennem nedskæringer.

Men AMD har en prisfordel over Intel, siger Shane Rau. Hvis AMD udgiver chip til tiden og sænker sin omkostningsstruktur, vil virksomheden have bedre kontrol over prissætningen af dens produkter. Dette kan bringe AMD tilbage i konkurrencen mod Intel.

"Nu skal man jo ikke sidde tilbage og tro, at AMD er på vej ud … markedet har brug for to levedygtige konkurrenter for at forblive konkurrencepræget," understreger Shane Rau.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere